Beidézték a legfőbb ügyészségre Petre Romant

Beidézték csütörtökön a legfőbb ügyészségre Petre Roman volt miniszterelnököt és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfő-helyettest.

Az ügyészek a tudomásukra hozzák, hogy ismét büntetőeljárás indult ellenük az 1990-es bányászjárás kapcsán.  A legfőbb ügyészségre várták a nap folyamán a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt igazgatóját, Virgil Măgureanut, valamint Mugurel Cristian Florescut, Cazimir Ionescut, Adrian Sârbut és Miron Cozmát is – értesült az Agerpres hírügynökség ügyészségi forrásokból.

Ion Iliescut az otthonában fogják kihallgatni, a 94 éves volt államfő egészségi állapota nem engedi meg, hogy elmenjen az ügyészség székhelyére. Iliescu ellen már 2017-ben vádat emeltek az ügyészek emberiség elleni bűncselekmények miatt, és akkor bíróság elé állították Petre Roman volt miniszterelnököt, valamint Virgil Măgureanut is. 

A legfelsőbb bíróság azonban 2020 decemberében visszautalta az ügyet a katonai ügyészséghez, és elrendelte a nyomozás újrakezdését. A bírák akkor az ügyészek által korábban összegyűjtött minden bizonyítékot semmisnek nyilvánítottak, és megállapították, hogy törvénytelen volt a vádirat.

Klaus Iohannis államfő április 16-án hozzájárulását adta a Petre Roman és Gelu Voican Voiculescu elleni büntetőeljárás újbóli megindításához.

Az ügyészek szerint 1990. június 11-én és 12-én az állami hatóságok arról döntöttek, hogy erőszakos támadást indítanak a bukaresti Egyetem (Universităţii) téren békésén tüntetők ellen, akik elsősorban a Temesvári Kiáltvány 8. pontjának érvényesítését akarták elérni, és békés módon fejezték ki az akkori politikai többségével ellentétes nézeteiket. A támadásba a hatóságok bevonták a belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10 000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat. 

A támadásra 1990. június 13-án került sor, négy személyt halálos lövés ért, 1388-an testi vagy lelki sérülést szenvedtek, 1250 személyt pedig politikai okokból megfosztottak alapvető szabadságjogától.

Ion Iliescu volt elnököt a katonai ügyészek azzal vádolták, hogy parancsot adott az Egyetem téri tüntetők erőszakos szétoszlatására, többek között a bukaresti nagyvállalatok munkásainak bevonásával.