Két előadással érkezik Kolozsvárra az Osonó Színházműhely

Két előadással érkezik Kolozsvárra az Osonó Színházműhely
Október elején erdélyi turnéra indult a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely, ennek utolsó állomásaként október 12-én, szerda este 8 órától Kolozsváron, a Sapientia EMTE Tordai úti épületében tekinthető meg az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című, fiatalok személyes történeteit feldolgozó előadásuk. Másnap, október 13-án, csütörtök este 7 órától a társulat Nem vagyok, csak mások látnak című előadása látható a János Zsigmond Unitárius Kollégium dísztermében. Mindkét előadást Fazakas Misi rendezte.

Mint írják, az Ahogyan a víz tükrözi az arcot kiindulópontját fiatalok személyes történetei képezik, így az őket érintő társadalmi és szociális problémákat, a magányos gyerekek, a tehetetlen szülők, a kiszolgáltatott fiatalok helyzetét és történeteit járja körül a társulat, „megmutatva arcainkat úgy, ahogyan a víz tükrözi azokat”. A produkció eddig 3 kontinens 24 országának 190 településén került bemutatásra – írják. Az előadást közönségtalálkozó követi, amely teret ad a közös gondolkodásnak, a dokumentarista produkcióban felvetett témák és problémák megvitatásának. Szereplők: Mucha Oszkár, Mihácsi Veronika, Hubbes Matyi, Bocsárdi Panna, Kurkó Karolina és Kalotai Máté.

A Nem vagyok, csak mások látnak című előadás a (színházi) kísérlet József Attilával alcímet viseli, leírásában a következő olvasható: „Az elhangzó szövegek nem (csak) lírai alkotások, hanem a jelen időben ürügyként újjászülető gondolatok, hogy közösen kísérletet tegyünk egy személyes találkozásra Attilával. Engedjünk a színház varázsának és hagyjuk, hogy a megteremtett igazság által születhessen meg bennünk a Pillanat. Felejtsünk el minden ismert sort és szót, hogy közösen fedezhessük fel újra, vajon mi járhatott Attila fejben, amikor tollat ragadott. Vajon hogyan rezdült a lelke? Miért alakult a sorsa úgy, ahogy alakult? Sorsa befejeztével az út végére ért? Vagy még mindig halad valahonnan valahová?” Az 55 perces produkciót Mucha Oszkár adja elő, majd interaktív beszélgetésre kerül sor a közönséggel.

„Az Osonó Színházműhely független társulat célja, hogy korunk mindennapi történéseit felismerje, művészi alkotássá formálva alternatív megoldásokat keressen. Az Osonó kifejezés idézi azt a színházi formát, amelyet a társulat képvisel: közeledni, meghallgatni, meglátni a vándorló ember álmait, félelmeit, szenvedélyeit és örömeit, aztán a megfigyelt valóságokat olyan történetbe helyezni, amely, mint tükör hat a néző számára” – írják a társulat tagjai.

A helyek korlátozott száma miatt a kolozsvári előadásokra helyfoglalás szükséges, regisztrálni a szervezes@osono.ro e-mail címen lehet.