Kelemen Hunor: a politikai káosz véget ért, fontos reformok következnek

Kelemen Hunor: a politikai káosz véget ért, fontos reformok következnek
Kelemen Hunor szerint az új kormány beiktatásával véget ért a politikai káosz, a romániai politikában visszaáll valamiféle rend.

A Facebook-oldalán közzétett videoüzenetében azt mondta: sokan kérdezik, hogy miért lépett be az RMDSZ egy olyan koalícióba, amelynek nélküle is megvan a parlamenti többsége. „Erre nekünk egyetlenegy válaszunk van: a magyar közösség érdekeit a következő időszakban a kormány tagjaként hatékonyabban tudjuk képviselni, mint ellenzékben az AUR és az USR mellett” - jelentette ki a politikus.

Kelemen Hunor hangsúlyozta, az RMDSZ megtartotta a minisztereit és a miniszterelnök-helyettesi tisztségét, valamint elfogadtatta a partnereivel, hogy a kormányprogramba bekerüljön minden olyan előírás, amely a 2020 decemberében beiktatott kormány programjában is szerepelt a nemzeti közösségek jogainak védelméről, a kisebbségi törvény elfogadásáról, a magyar nyelvű oktatás, az anyanyelv-használat védelméről. Emlékeztetett: nagyon sok településen most már kormányhatározattal biztosítják a zászló- és címerhasználati jogot, és ezt a munkát folytatni fogják.

A szövetségi elnök elmondta: a családvédelem és -támogatás az RMDSZ egyik legfontosabb célkitűzése. Ezért kezdeményezték azt, hogy az új kormányban legyen egy családtámogatással foglalkozó minisztérium. A kormányprogramban ugyanakkor beírták azokat a terveiket, amelyek jobb és kiszámíthatóbb életet biztosítanak: adókedvezményeket és adóleírást a többgyerekes családoknak, lakásvásárláshoz vagy lakásépítéshez támogatás a fiatal családoknak, autóvásárlási támogatás. 2022 januárjától ugyanakkor emelik a szociális juttatásokat, nyugdíjakat, a minimálbért és a gyereknevelési támogatást is.

„Mindezt úgy sikerült tető alá hoznunk, hogy nem emelünk adókat, illetékeket a következő évben” – emelte ki.

Kelemen ugyanakkor úgy véli: egy közel 70 százalékos többséggel bíró kormánynak be kell vállalnia fontos reformokat is. Az RMDSZ szempontjából a legfontosabb az alkotmány revíziója - mindenekelőtt annak tisztázása, hogy milyen típusú köztársaság Románia. „Mi a parlamentáris köztársaság bevezetését fogjuk javasolni a partnereinknek” - jelentette ki.