Kelemen Hunor: a bizalmatlansági indítványnak jelenleg nincs kellő támogatottsága

Kelemen Hunor: a bizalmatlansági indítványnak jelenleg nincs kellő támogatottsága
Az ellenzéki bizalmatlansági indítványnak jelenleg nincs akkora támogatottsága, hogy a kormány megbuktatásához vezessen - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

A RFI-nek nyilatkozva Kelemen Hunor emlékeztetett arra, hogy a két kormánypártnak a parlamentben hatvan százalékos többsége van, ezért a Ciolacu-kabinet akkor is talpon marad, ha a bizalmatlansági indítványt a teljes ellenzék megszavazza. Ám ez nem jelenti azt - tette hozzá -, hogy az RMDSZ nem írja alá a bizalmatlansági indítványt, ha a deficitcsökkentő törvénytervezet beterjesztésekor a kormány nem veszi figyelembe a kifogásaikat.

A politikus megemlítette: az egyik javaslatuk az, hogy a nagy értékű ingatlanokra és gépkocsikra kivetett 'luxusadó' az önkormányzatoknál maradjon, mert az ingatlanadók a települések bevételének jelentős részét képezik.

Egyelőre nem tárgyalnak a kormánypártokkalKelemen elmondta, hogy egyelőre még tárgyalnak a kormánypártokkal a törvénytervezet módosításáról. Ha pedig a koalíció a jövő heti parlamenti beterjesztése előtt a jogszabályjavaslatot úgy alakítja át, hogy ne sértse a hely autonómia és a szubszidiaritás elvét, ne avatkozzon be az önkormányzatok munkájába, illetve az adóügyi fejezetben is változtatnak néhány előíráson, akkor az RMDSZ nem írja alá a bizalmatlansági indítványt.

'Számunkra az első és legfontosabb, hogy megoldjuk ennek a tervezetnek az égető problémáit (...). Megértem a bizalmatlansági indítvány szükségességét, de megértem a helyi hatóságok, a helyi közösségek és az üzleti szféra elvárásait is' - nyilatkozta a szövetségi elnök.

A politikus beszélt arról is, a kormány által bejelentett intézkedések 'egy meglehetősen nagy költségvetési hiányt hivatottak fedezni', ám ezeket sebtében, rögtönözve, a közép- és hosszút távú hatásaik felmérése nélkül gondolta ki a koalíció. De az intézkedések között akadnak olyanok is - például az árbevétel-arányos különadó bevezetése a nagyvállalatok számára -, amire egy évvel ezelőtt éppen az RMDSZ tett javaslatot - tette hozzá.