Kelemen Hunor: a partnerkeresés nem ideológiai azonosulás

Kelemen Hunor: a partnerkeresés  nem ideológiai azonosulás
Belpolitikai téren az RMDSZ ma számít, holott van arra szándék, hogy elszigeteljenek bennünket. Ezt el akarjuk kerülni: egyik oldallal sem szeretnénk olyan viszonyt, hogy a magyar közösség dolgairól nélkülünk dönteni lehessen – hangsúlyozta Tordaszentlászlón, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének küldöttgyűlésén Kelemen Hunor. A szövetségi elnököt az RMDSZ hírlevele idézi. A megyei szervezet ezúttal is a sajtó hiányában tartotta a küldöttgyűlést.

Az elmúlt négy esztendőben is meg kellett tapasztalni, amit az elmúlt 29 évben különböző szereplőkkel, de tulajdonképpen a román politikában mindig: melyek a kisebbségi politizálás korlátai és lehetőségei. „Ezeket látnunk kell, hogy ne tévedjünk nagyot akkor, amikor döntéseinket előkészítjük, és azokat meghozzuk” – nyomatékosított. Szerinte ezentúl is pragmatikus politikát kell a Szövetségnek folytatnia a hazai közösségépítésben és az európai színtéren egyaránt. A román politika adottsága, hogy sokkal kevesebbet lehet változtatni a társadalmi folyamatokon, mint amennyit az RMDSZ szeretne, mint amennyi tudásnak és elkötelezettségnek a birtokában áll – emelte ki.

Amikor a kisebbségi politizálás eszközeit keresik a magyar közösség arányának megfelelően, folyton azzal szembesülnek, hogy partnerekre és szövetségesekre van szükség az önkormányzatokban és a parlamentben: „a partnerkeresés nem jelent egyebet, hogy lehetőségeinket kitágítjuk, a mi 6-7 százalékunkhoz hozzátesszük azt, amivel eredményeket lehet elérni. A partnerkeresés azonban mindig kompromisszumokkal járt, és így lesz ezután is, de Bethlen Gábor országában hogyan is lehetne másként?”

Az elmúlt időszak elemzésekor rámutatott: a 2014-es esztendőtől azt várták el, hogy lezáruljon az a Băsescu-korszak, amely teljesen átrendezte a romániai joggyakorlatot, rossz irányba vitte. Azt remélték, hogy lesz újratervezés, a hatalmi ágak valós szétválasztása megtörténik, a titkosszolgálat feletti ellenőrzés megvalósul, a fékek-ellensúlyok rendszere pedig korrekcióra szorul. Mindez azonban csak részben valósult meg Kelemen Hunor szerint.

2017 óta bár többször is kormányra hívták a Szövetséget, ezt mindvégig elutasították. A szövetségi elnök egyik érvéként a matematikai okot nevezte meg, hiszen a jelenlegi kormány önmagában is többséget alkot – a különböző szavazásokon és egyszerű indítványok alkalmával pedig mindig bebizonyosodik, hogy nem az RMDSZ tartja életben a koalíciót. „A parlamenti együttműködési megállapodás egy laza együttműködés, nem ideológiai elkötelezettség. Azt vállaltuk, hogy pragmatikusan, a reálpolitika jegyében lehetővé tesszük, hogy a 6-7 százalékból ötvennél több legyen” – szögezte le a szövetségi elnök, aki csupán a legutóbbi időszak eredményeit részletezte: a marosvásárhelyi római katolikus iskola újraindítását, a romániai magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozását, az oktatási törvény különböző módosításait, a földtelkezésekkel kapcsolatos, valamint egészségügyi és szociális ügyek előrelépéseit.

Az ellenzéki pártokra – amelyek közül kettővel ugyanahhoz a politikai pártcsaládhoz tartoznak Európában, az Európai Néppárthoz (EPP) – is partnerként szerettek volna tekinteni, az elmúlt két évben viszont nem volt olyan, a magyar közösség jogait bővíteni kívánó törvénytervezet, amelyet ne támadtak volna meg, amelyekben ne fordultak volna az Alkotmánybírósághoz.

A centenárium esztendejében a romániai magyaroknak sikerült felmutatniuk közösségük értékeit, elmondaniuk elvárásaikat a kisebbségi jogokban és a teljes társadalmat érintő kérdésekben egyaránt. „A román politika ehhez képest nem az emberek problémáival, hanem csakis egymással foglalkozott. És ez a legnagyobb hiba” – összegzett politikai tájékoztatójában Kelemen Hunor.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

A június 9-i választásokon való részvétel fontosságát hangsúlyozták csütörtökön, Kolozsváron az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezeteinek elnökei. Csoma Botond, Fancsali Ernő és dr. Schwartz Róbert egybehangzóan rámutattak arra, hogy a pártok között választási versenynek akkor van helye, amikor az nem veszélyezteti a közösségi érdeket. Az európai parlamenti választásokat illetően azonban a politikai erők együttműködnek, így a magyar összefogás listájára kérik a közösség tagjainak szavazatát. Továbbá az önkormányzati választásokon, azokon a helyeken, ahol minden egyes magyar szavazat számít a magyar jelöltek választási sikere szempontjából, nem lépnek választási versenybe az erdélyi magyar pártok.
Belpol