Kánikula szerdán és csütörtökön is

Kánikulára és kellemetlen hőérzetre figyelmeztető újabb riasztásokat bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország teljes területére.

A meteorológusok szerint másodfokú (narancssárga) hőségriasztás van érvényben szerdán Bihar, Arad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov megyében és Bukarestben, ahol a nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérik 39 Celsius-fokot, és fokozott lesz a kellemetlen hőérzet. A hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as értéket, az éjszakai minimumok pedig nem csökkenek 20 fok alá.

Az ország többi részében elsőfokú hőségriasztás érvényes szerdán. A nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérik 33-37 Celsius-fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80-as értéket. Sok helyen az éjszakai minimumok sem csökkenek 20 fok alá.

A szakemberek szerint csütörtökön másodfokú hőségriasztás alá kerül az országnak több mint a fele, azaz a Bánság, Körösvidék, Olténia, Munténia, Dobrudzsa nem tengerparti része, Moldva déli és Erdély nyugati és délnyugati része, illetve Máramaros egyes vidékei. Nappal 36-39 fok várható árnyékban, a nyugati és déli régiókban lesz legnagyobb a hőség.

Elsőfokú riasztás alatt marad ugyanakkor Moldva legnagyobb része, a tengerpart, valamint Erdély és Máramaros egyes részei. Nap közben 33-37 fok várható, a hőmérséklet-páratartalom mutató meghaladja a kritikus 80-as értéket, fokozva a kellemetlen hőérzetet. Helyenként az éjszakai hőmérséklet sem csökken 20 fok alá.

A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a hőséghullám országszerte egész héten ki fog tartani.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Tekintve, hogy az országot sújtó kánikula a hegyvidékre is kiterjed, a hegyimentők azt tanácsolják a turistáknak, hogy kerüljék a napokban a hosszú és megerőltető hegyi túraútvonalakat - tájékoztatott az Agerpes hírügynökség.
Közhír
A meteorológusok újabb vörös és narancssárga riasztásokat adtak ki a kánikula miatt az egész ország területére. Hétfőn és kedden a régiók egy részében a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 42 Celsius-fokot, a kellemetlen hőérzet pedig rendkívül fokozott lesz – hívta fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség.
Közhír