Kábítószerfüggőket kezelő központ létesül Kolozsváron

A falkavezér egy egész osztályt rávehet a drogfogyasztásra

Néhány nappal ezelőtt Emil Boc bejelentette: drogfüggőségben szenvedőket kezelő központot létesítenek a kincses városban. A polgármester arról számolt be a sajtónak, hogy az önkormányzat ezekben a napokban állítja össze a vonatkozó dokumentációt, és útjára indítja a folyamatot, ugyanis jelen pillanatban, Romániában egyetlen állami klinika sem létezik a drogfüggők kezelésére.

A számvevőszék nemrég közzétett dokumentuma szerint az állami költségvetésből három millió lejt fordítottak a kábítószerfüggőket kezelő központok létrehozására, ezek viszont továbbra sem működnek. A bukaresti Szervezett Bűnözés Elleni Csoport drogellenes szolgálatának volt vezetője, Cătălin Țone a digi24.ro portálnak nyilatkozva elmondta, megyénként legalább egy százágyas klinikának kellene működnie a függőség kezelésére. Marcu Sebastian prevenciós szakember kérdésünkre elmondta: a kábítószer-fogyasztás jelensége egyre elterjedtebb a fiatalok körében. 

A digi24.ro hírportál nemrég megjelent anyagában meglepő adatok szerepelnek: jelenleg Romániában egyetlen klinika sem létezik a kábítószerfüggők kezelésére, miközben a számvevőszék néhány nappal ezelőtt közzétett dokumentuma szerint az állami költségvetésből kiutalt három millió lejből Kolozs, Brassó és Hargita megyében már működnie kellene ilyen intézményeknek. 

Legalább százágyas terápiás klinikákra lenne szükség

Cătălin Țone, a bukaresti Szervezett Bűnözés Elleni Csoport drogellenes szolgálatának volt vezetője ennek kapcsán a hírtelevíziónak kijelentette: valamennyi megyében legalább egy százágyas terápiás klinikának kellene működnie a függőségben szenvedők kezelésére, ugyanis a sürgősségi ellátást követően a visszaesést kellene mindenképpen megakadályozni.

Ţone elmondása szerint a romániai kábítószerpiacon értékesített mennyiség kevesebb mint tíz százalékát fedezik fel a hatóságok.

A cikk szerint az állami intézményekben kábítószer-fogyasztóknak nyújtott segítségre vonatkozó összegzésből kiderült, 2007–2010 között az Országos Drogellenes Ügynökség az állami költségvetésből három terápiás központ létrehozásába fektetett be a Kolozs megyei Mikeháza községben (813 228 lej), a Hargita megyei Balánbányán (505 585 lej) és a Brassó megyei Vajdarécse–Dezsán (Recea-Dejani) községben (2 001 794 lej). Ezeken a beruházásokon kívül 529 721 lejt fordítottak a központok felszerelésére, megállapították: ezek sosem működtek. 

Specifikus terápiára van szükség

A Digi.24 által megszerzett adatok szerint az Országos Kábítószer-ellenes Ügynökség 2022-ben 1742 kábítószer-fogyasztás miatti egészségügyi sürgősségi esetet regisztrált Romániában. Szakemberek szerint a sürgősségi helyzet klinikai kezelésén túl specifikus terápiára is szükség van a függőség hosszú távú kezeléséhez. 

Erre azonban jelenleg csak magánintézményben van lehetőség. Egyik Szeben megyei központban a terápia általában 2–4 hónapig tart, és havonta 3900 lejbe kerül – írta a Digi24.ro. Hozzáteszik: a detoxikálás elősegíti a függőséget okozó anyagok szervezetből való kontrollált kiürülését. A szerfüggőséget okozó szerek használatával való leállás, és a különféle méreganyagok szervezetből való kiürülése általában különféle elvonási tünetekkel jár.

Cătălin Țone rámutatott: a politikai és közigazgatási döntéshozók nem észlelték a drogfogyasztás jelenségének súlyosságát. A szakember konkrét adatokkal rukkolt elő: az országban tevékenykedő 50 ezer rendőrből mindössze 300 dolgozik a kábítószer-ellenes ügyosztályon. Figyelmeztetett: míg 15-20 évvel ezelőtt Románia csak tranzitország volt az Ázsiából Nyugatra irányuló kábítószerek számára, mára már a kábítószerek értékesítésének, sőt előállításának piaca is kifejlődött.

Boc: az iskolák és bárok környékén árulják a szert

Kolozsvár polgármestere bejelentette: a városháza a függőségek megelőzésével és kezelésével foglalkozó központ létrehozásáról szóló licit dokumentációján dolgozik. Kijelentette: a kábítószer-használat Kolozsvár számára is probléma. – A demokrácia fejlődésével együtt jönnek a hátrányok is. Egy városnak nem csak előnyei vannak, mint a fesztiválok, a szórakozás, a színház, az opera, a film, a sportversenyek. Egy nagyvárosban jelen van az erőszak, a szegénység, a bűnözés és a koldulás is. Amennyiben ezeket a jelenségeket nem tartjuk ellenőrzés alatt, az életminőség nagyon rövid időn belül romlani fog – fogalmazott a városvezető.

Boc hozzátette: tudomása szerint a kincses városban az iskolák, a bárok és a klubok környékén forgalmazzák, és fogyasztják a kábítószereket. A városvezető nem közölte hol és mekkora beruházással épülne fel a központ.

A 15–34 évesek a leggyakoribb drogfogyasztók

Marcu Sebastian rendőrbiztos, a Kolozs megyei kábítószer-ellenes, megelőzési és tanácsadási központ szakembere kérdésünkre elmondta: hosszú távú prevenciós és gyógykezelési stratégiára lenne szükség, ugyanis a szakember által végzett specifikus terápia hiányában a drogfogyasztók a pszichoterápiás osztályokon végzett sürgősségi kezelések után nagyon könnyen visszaesnek.

Szerinte rendkívül fontos, hogy a fiatalok hány éves korban kezdenek kábítószert fogyasztani, pontosan mit használnak, milyen társadalmi rétegből származnak, honnan szereznek pénzt a narkotikumra, illetve milyen okok vezetnek a pszichoaktív szerek fogyasztásához. Nagy jelentőséggel bír az is, állítja Marcu Sebastian, hogy kik az úgynevezett influenszerek, az alfa-fogyasztók, azaz a falkavezérek, akik hatására akár egy egész osztály elkezd drogot fogyasztani. 

– A Kolozs megyei kábítószer-ellenes, megelőzési és tanácsadási központ munkatársai az iskolákban, a családok körében és a szélesebb közösségekben fejtik ki tevékenységüket. Szempont az életkor, a társadalmi réteg és a veszélyeztetettség. A megelőzés célja a figyelemfelkeltés és a drogok következményeinek a minél szélesebb körben történő ismertetése. Az életkor szempontjából külön figyelmet fordítunk az elemistákra, a középiskolásokra és a líceumok diákjaira, ezek szüleire és azokra, akik közvetlen kapcsolatban állnak a fiatalokkal: tanárokra, pszichológusokra, szociális munkásokra, rendőrökre, csendőrökre, orvosi asszisztensekre, orvosokra – fogalmazott a rendőrségi főbiztos.

Marcu szerint megelőzési tevékenységeket és projekteket városi és vidéki környezetben is szerveznek, de olyan eseményeken is – fesztiválokon, koncerteken, sportrendezvényeken –, ahol sok ember megfordul. 

A rendőrségi főbiztos adatai szerint a leggyakrabban a 15–34 közötti korosztály tagjai fogyasztanak drogokat. Kétségtelen, állítja, hogy ők a legsérülékenyebbek. Ezt alátámasztják az általa rendelkezésre bocsátott statisztikai adatok is, amelyek szerint a fiatalok átlagosan 13 évesen kezdenek el drogokat fogyasztani. 

Kolozs megyében a cannabis legnépszerűbb

Marcu Sebastian arról is beszámolt, hogy a megyében a cannabis, azaz a marihuána a legnépszerűbb. Ezt követik a pszichoaktív szerek, az amfetaminok és a metamfetaminok. – Legtöbben a szórakozóhelyeken és lakhelyükön fogyasztanak drogokat. Ezek fogyasztása nem függ a társadalmi vagy szakmai státustól, sem az anyagi helyzettől. A fiatalok azt nyilatkozták, a drogokra fordított pénz a szülőktől származik, a legtöbben kíváncsiságból vagy a környezetük hatására próbálják ki. Feltétlenül tartozni akarnak valahová, legyen az kisebb vagy nagyobb csoport, baráti társaság. Az unalom, illetve szakmai vagy lelki probléma is gyakori oka a kábítószer-fogyasztásnak. Sokan családi gondokkal küzdenek, de szerelmi bánat, iskolai vagy munkahelyi nehézség is a drogfogyasztás felé terelhet bárkit – tette hozzá a szakember. 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Hivatalos panaszt tett az Advocacy Group for Freedom of Identity (AGFI) jogvédő szervezet az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (ODT), derül ki a szerkesztőségünkhez eljuttatott közleményből. A panaszban arra hívják fel a figyelmet, hogy a magyar tannyelvű érettségizők bizonyos csoportjait indokolatlan megkülönböztetés érte a 2024. július 2-i román nyelv és irodalom érettségi vizsga során.
Közhír