Jövőre ígérik a regionális kórházak versenytárgyalását

Jövőre ígérik a regionális kórházak versenytárgyalását

Meghaladja a 600 millió eurót a Jászvásárra, Krajovára és Kolozsvárra tervezett regionális kórházak összköltsége, a román államnak ehhez 450 millió eurót kell biztosítania az Európai Bizottság által erre a célra kiutalt 150 millió eurója mellé. A licitet várhatóan 2017 második felében fogják kiírni. A román kormány és az Európai Beruházási Bank ma írta alá azt a 1,5 millió euró értékű szerződést, amely alapján a szaktárca tanácsadásban részesül a három regionális kórház tervezése során. A nemzetközi pénzintézet szakértői tulajdonképpen ingyen készítik el a megvalósíthatósági tanulmányokat, összeállítják a szükséges dokumentációt, és megszervezik a versenytárgyalást is.

– A román kormány – bárkiből is álljon – így a jövő év második felében kiírhatja a versenytárgyalást a három regionális kórház megépítésére, amelyhez rendelkezésére állnak majd a nemzetközi szakemberek által elkészített tervek. (…) Az építkezéshez szükséges telkeket már kijelölték, kettő közülük pedig már az egészségügyi minisztérium tulajdonát képezi. A most aláírt egyezmény létfontosságú a befektetési tervek előkészítése szempontjából – fogalmazott Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter.

Egy regionális kórház felépítése várhatóan 200 millió euróba kerül. Az Európai Bizottság által biztosított 150 eurós támogatás feletti 450 millió eurót az egészségügyi tárca vezetője szerint állami költségvetésből vagy más forrásokból kellene fedezniük. A tárcavezető szerint a regionális egészségügyi intézményekben ezer-ezer ágy lesz.

Corina Crețu európai biztos májusban felrótta a romániai hatóságoknak, hogy míg Brüsszelben már rendelkezésre áll a 150 millió euró, Bukarest még ki sem jelölte, hova épüljenek a tervezett kórházak. Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettes akkor helyi szintű konszenzus hiányával magyarázta a késlekedést.