Pantelimon-ügy: további öt halálesetet vizsgálnak ki

A bukaresti Szent Pantelimon kórházban történt további öt gyanús haláleset ügyében korábban elvégzett boncolások eredményeit vizsgálja az ügyészség, számolt be kedden az Agerpres hírügynökség.

A nyomozáshoz közel álló források szerint kihantolásra nem kerül sor, de átvizsgálják öt gyanúsnak minősített haláleset nyomán végzett boncolás jegyzőkönyvét és egyéb ehhez kapcsolódó dokumentumokat. Ugyanakkor, kedden, a fővárosi rendőrség gyilkossági osztályán kihallgatták a Szent Pantelimon kórház intenzív terápiás osztályát vezető orvost, Florina Pompiliant. Amint arról beszámoltunk, korábban a kórház két orvosát előzetes letartóztatásba helyezték, amiért – az ügyészek szerint – a noradrenalin dózisának szándékos csökkentésével előidézték egy súlyos állapotban levő beteg halálát. 
Az osztályvezető orvos ügyvéd kíséretében érkezett a kihallgatásra, és nem kívánt nyilatkozni az újságíróknak.

A kórház két említett orvosát, Maria Alexandra Miront és Mirela Păiuşt augusztus 8-án helyezték előzetes letartóztatásba, szándékos emberölésre tett kísérlet és szándékos emberölés gyanújával vizsgálódnak ellenük.

Az ügyészek szerint a gyanúsítottak, „miután úgy ítélték meg, hogy már nem célszerű életben tartani egyes intenzív terápiás ellátásra szoruló betegeket”, hirtelen csökkentették a vérnyomás szinten tartására használt noradrenalin adagolását. Ez az eljárás egy páciens esetében bizonyítható módon légzés- és szívleálláshoz, elhalálozáshoz vezetett.

Amint arról beszámoltunk, 2024. március 26-án 16:45 órakor a gyanúsítottak 15 ml/h-ról 1 ml/h-ra csökkentették az 54 éves, súlyos állapotban levő, hemodinamikailag instabil, 49/29 mm/Hg vérnyomású betegnek beadott noradrenalin szintjét. A beteg ekkor nem halt meg, mert egy asszisztensnő közbelépett, és perfúzión keresztül pótolta a noradrenalint.

2024. április 4-én 13:17 órakor ismét csökkentették ugyanazon beteg noradrenali dózisát 20 ml/h-ról 1 ml/h-ra. Alig 58 perccel később a páciensnek leállt a légzése és a szíve, és 15 órakor megállapították a halál beálltát.
Az ügyészek szerint, mielőtt az orvosok másodszor is csökkentették volna a noradrenalin dózisát, a beteg jobban volt, a hozzátartozói is meglátogatták.