Jövő vasárnap kezdődik az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál

Az Ahogy tetszik lehet komédia vagy tragédia, vagy a kettő kombinációja, attól függően, hogy hogyan fogjuk fel FOTÓ: ROSSEN DONEV
A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett 9. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál hivatalos megnyitóját november 3-án, vasárnap este 7 órától a színház nagytermében tartják. A november 3-17. között zajló tizenöt napos fesztivál programjában idén tizenöt társulat előadása szerepel.

Tompa Gábor, a fesztivál igazgatója a fesztivált megelőző sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál kilenceik kiadásának idei alcíme a 35 év a rendszerváltás óta, amely kapcsán így fogalmazott: „A rendszerváltás óta eltelt 35 év csaknem másfélszer annyi idő, mint amennyit a Ceaușescu-féle diktatúra alatt éltünk. Mi történt ez idő alatt a hirtelen ránk tört szabadsággal? Vagy csupán annak az illúzióját éltük meg röviden? Átvilágítottuk-e teljesen vagy akár részlegesen a múlt eseményeit ahhoz, hogy tiszta lappal indulhassunk újra és tiszta lelkiismerettel tekintsünk a jövő felé? Forradalom vagy államcsíny? Felszabadult polgári demokrácia vagy gyarmatosított Kelet-Európa? Azóta felnőtté vált két generáció azokból, akik a változás után születtek, de ezekre a kérdésekre nem kaptak kielégítő választ.”

Azt is hozzátette, hogy a nehéz anyagi helyzet miatt sokáig kérdéses volt, hogy megrendezik-e idén a fesztivált. A szűkebb költségvetés ellenére azonban a színház a folytonosság mellett döntött, így az idei programban a hazai előadások vannak többségben.

A rendezvény tizenöt napja alatt a kolozsvári közönség olyan nemzetközi és hazai társulatok előadásait láthatja, mint az ARCUB (Románia), a Bukaresti I. L. Caragiale Nemzeti Színház (Románia), a Sfumato Theatre Laboratory (Bulgária), a Kolozsvári Állami Magyar Színház (Románia), a Jugoszláv Drámai Színház (Szerbia), a Kolozsvári Lucian Blaga Nemzeti Színház (Románia), a Miskolci Nemzeti Színház (Magyarország), a Temesvári Állami Német Színház (Románia), a Székesfehérvári Balett Színház (Magyarország), a Szatmárnémeti Északi Színház – Harag György Társulat (Románia), a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata & Yorick Stúdió (Románia), a Színház- és Zeneprodukciós Központ – Várna, Stoyan Bachvarov Állami Színház (Bulgária), a Vígszínház (Magyarország) Atelier 3+1 (Franciaország), a Szlovén Nemzeti Színház, Nova Gorica (Szlovénia).

Az előadások után naponta beszélgetésekre várják az érdeklődőket a meghívott alkotókkal, emellett lesznek kiállítás megnyitók, könyvbemutatók és kerekasztal beszélgetések is.

Az előadások részletes programja megtalálható a Kolozsvári Állami Magyar Színház honlapján, a huntheater.ro weboldalon. Minden előadás magyar, román és angol felirattal követhető!

A fesztivál programjában szereplő előadásokra jegyek vásárolhatók online a huntheater.biletmaster.ro oldalon, valamint a színház jegypénztárában. A légbenjáró című előadásra jegyek a bilete.ro oldalon válthatók, vagy a kolozsvári román színház jegypénztárában.

A jegypénztár november 3-17. között rendhagyó módon 10 és 22 óra között tart nyitva. Fenntartják a műsorváltoztatás jogát.