Jövő hétvégén szervezik a Jazz in the Park versenyét

A sétatéri pavilonban ismertették a tudnivalókat a szervezők FOTÓ: SIMION SEBASTIAN | ACTION FOTO
Tíz ország tizenhárom jazz-zenekara méretteti meg magát július 5-7 között a hetedik Jazz in the Park nemzetközi versenyének döntőjében Kolozsváron, a sétatéri koncertekre és a kísérőrendezvényekre a belépés ingyenes – derül ki a szervezők közleményéből.

A versenyre idén összesen 246 zenekar jelentkezett, közülük került ki a döntőbe jutott tizenhárom csapat: az Abel Marton Nagy's Cosmos Band (Ausztria), az Anna Hauss (Németország),a Chief's Condition (Hollandia), a daoud (Franciaország), a David Luca Quartet (Románia), a Jazz Family Trio ShekBand (Ukrajna), a kitti (Skócia), a Lyder Røed Quintet  (Norvégia),a  MAGRO (Németország), a Nonconformist Anthology (Románia), Răzvan Cipcă Trio (Románia),a  Subconscious Trio  (Olaszország) és a Zouratie Kone Trio  (Belgium).

Mint írják, a döntősök fellépései mellett esténként olyan nemzetközileg elismert művészek várják az érdeklődőket a nagyszínpadra, mint a híres kubai zongorista és zeneszerző, Roberto Fonseca, aki kifejezetten a Jazz in the Park versenyre érkezik Romániába. Így szombaton este vibráló jazzritmusokkal ötvözött mambóra, rumbára és boleróra táncolhatunk. A péntek este hangulatfelelőse Elena Mîndru a feltörekvő fiatal európai jazz-generáció fontos alakja, aki a verseny zsűrijében is benne lesz. Vasárnap este pedig a lengyel Klawo együttes, a tavalyi nemzetközi verseny nyertese szórakoztatja a közönséget. Rajtuk kívül fellép még a Corto.Alto, a 7th SENSE és a Răzvan Florescu Quartet.

Idén a versenyzőknek külön színpadot biztosítanak a Sétatéren, a Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem épületének szomszédságában. A rendezvény nagyszínpadát ezúttal is a park központi sétányának végén állítják fel.

Denisa Dan a Jazz in the Park versenyének igazgatója elmondta: az általuk szervezett rendezvénnyel szeretnék támogatni a fiatal jazz-zenészeket. Úgy vélte, az idei verseny színvonala lenyűgöző: 39 ország közel 250 zenekara közül válogatták ki a legjobbakat. „A tizenhárom döntős zenekar garantáltan lenyűgöz majd mindenkit. Partnereink támogatásával és a változatos programkínálattal olyan fesztivált ígérünk, amely tökéletesen ötvözi a jazzt és az élményeket" – fogalmazott a versenyigazgató. 

A 2024-es Jazz in the Park-verseny győzteseit vasárnap este 9-kor hirdetik ki a nagyszínpadon. A zsűriben idén Elena Mîndru énekes, zeneszerző, Bogdan Roșca-Zăsmencu rádiós újságíró, Teodor Pop, a JazzyBIT együttes zongoristája, és Horea Marc zenész, a fesztivál színpadmestere lesz. A bírák az előadás minősége, a zenekar összhangja, a közönséggel való interakció, a megadott koncertidő betartása és a zene eredetisége alapján választják ki a legjobbakat. Az első helyezést elnyerő zenekar – az 5000 eurós pénzjutalom mellett – felléphet az augusztus 30. és szeptember 1. között zajló Jazz in the Park fesztiválon.

A közönség is szavazhat az idei rendezvényen. Egytől 10-ig értékelheti a döntős együttesek produkcióit a koncert után, a színpadi képernyőn megjelenő QR-kód beolvasása után megjelenő formanyomtatványon. A szavazók között páros Jazz in the Park fesztiválra szóló belépőt és két pólót sorsolnak ki. 

A szervezők a versenyfellépések és koncertek mellett egyéb kikapcsolódási lehetőségekkel is várják az érdeklődőket a Sétatérre, középpontban a zenével, a ritmussal, a feltöltődéssel és a relaxálással. Műhelyfoglalkozások, gyermekprogramok, zeneoktatás, mászófal és kötélpálya, pizzakóstolás és pizzakészítés, borkóstoló, bakelit- és kézművesvásár, étkezési lehetőségek, kiállítások – csak néhány a szervezők által kínált programok, elfoglaltságok közül. 

A rendezvény ezúttal is ingyenes, de ha valaki támogatni szeretné a szervezők kulturális kezdeményezéseit, akkor a nem kötelező belépőjegy megvásárlásával hozzájárulhat a Jazz in the Park alaphoz. A szervezők 2015 és 2020 között szerveztek hasonló kampányt, ez idő alatt több mint 100 ezer eurót gyűjtöttek össze, és adományoztak a közösségnek. 

A jövő hétvégi verseny, valamint a számtalan kísérőrendezvény részletes programja a www.jazzinthepark.ro honlapon, valamint a fesztivál Facebook-oldalán böngészhető.