Jobboldali pártokkal szövetkezne a PNL a választások után

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője, Ionuţ Stroe szerint természetes a liberálisoknak az a törekvése, hogy jobboldali pártokkal szövetkezve kormányozzanak vagy hozzanak létre többséget a megyei és a helyi önkormányzatokban – közölte az Agerpres hírügynökség.

“Mi vagyunk a legnagyobb jobboldali párt, amelyik hagyományos módon integrálja a romániai jobboldali ideológiai áramlatokat. Szerintem természetes, hogy megpróbálunk jobboldali kormánykoalíciót létrehozni, és miért ne, a helyi tanácsokban és a megyei tanácsokban is megpróbálják többséget kialakítani” – magyarázta a szóvivő.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Marcel Ciolacunak azzal a kijelentésével kapcsolatban, hogy a választások után is a jelenlegi koalíciónak kellene kormányt alakítania, Ionuţ Stroe kijelentette: a miniszterelnök választási érdekből akar közeledni a PNL-hez.

A szóvivő szerint Ciolacunak az a célja, hogy megnyugtassa a pártját és a szavazóit: a PSD továbbra is kormányon fog maradni. Kifejtette, hogy a liberálisok és a szociáldemokraták három évvel ezelőtti koalícióra lépése egy kompromisszum volt. Erre azért kényszerült a PNL, mert ez volt az egyetlen lehetséges módja egy működőképes és stabil kormányzást biztosító parlamenti többség kialakításának. 

“Ha ezt a lépést nem tettük volna meg, azoknak az országoknak a sorsára jutunk, ahol félévente előre hozott választásokat tartanak” – magyarázta.

Stroe szerint erre a kompromisszumra a választások után várhatóan már nem lesz szükség. “Jobboldali kormányt akarunk. Azt szeretnénk, hogy a liberális párt legyen a fő kormányzó erő” – nyilatkozta a PNL szóvivője.