Jazz in the Park – három helyszín és négy nap az idei jazz-adag

Jazz in the Park – három helyszín és négy nap az idei jazz-adag
Februárban még a duplázás szerepelt a Jazz in the Park szervezőinek tervei között – eszerint idén nyáron és ősszel is lett volna egy-egy minifesztivál –, áprilisban viszont bejelentették: egyetlen négynapos, kora őszi kiadással várják a jazzkedvelőket szeptember 2. és 5. között Kolozsváron. Az eddig megszokott központi helyszínről, a Sétatérről a törökvágási szabadtéri Néprajzi Múzeumba (Parcul Etnografic Romulus Vuia) költöztetett fesztivál legfontosabb tudnivalóiról, újdonságairól és érdekességeiről csütörtökön, szeptember 2-án tartottak sajtótájékoztatót a szervezők.

A Jazz in the Park fesztivál első napján tartott sajtótájékoztatón Alin Vaida fesztiváligazgató elmondta: az elmúlt időszak nehézségei és megszorításai miatt más eseményekhez hasonlóan ők is „adaptált kiadásban” kellett gondolkodjanak, amely alkalmazkodni tud a kialakult helyzethez. Az egyik legnagyobb változtatás, amelyet be kellett vezetniük a szervezés során a helyszínre vonatkozott: mivel a jelenleg hatályban lévő szabályozások szerint hasonló volumenű esemény nem szervezhető bekerítetlen területen, a Sétatér szabad jellegét pedig semmiképp nem akarták kerítéssel korlátozni, úgy döntöttek, a négynapos fesztiválnak idén a Törökvágáson található szabadtéri Néprajzi Múzeum lesz a központi helyszíne.

Ezzel kapcsolatban Alin Vaida úgy fogalmazott: az új helyszín rengeteg új lehetőséget is tartogatott számukra, amelyeket igyekeztek maximálisan kihasználni, ha pedig a járványhelyzet visszaszorulásával a következő években visszaköltözhetnek a Sétatérre, akkor is szeretnék megtartani a kiegészítő helyszínek között a Néprajzi Múzeum szabadtéri részlegét. A fesztiváligazgató hangsúlyozta: nem akarták megváltoztatni és saját igényeik szerint átalakítani a múzeum területét, hanem arra törekedtek, hogy minden eredeti formájában, felépítésében maradjon és csak, mintegy előre elkészített díszletbe, költözzön be a területre a fesztivál.

A szabadtéri múzeum területén a nagyszínpad mellett három tematikus kisszínpad koncertjei és hangulata közül válogathatnak az odalátogatók, ahol a zongora, a hagyományos román népzene vagy épp a relaxációs zene kerül előtérbe. A főszínpadon olyan fellépők biztosítják a fesztivállégkört, mint Dominic Miller, Fatoumata Diawara, Ron Minis, José James vagy a Barabás Lőrinc Quartet. Alin Vaida kiemelte: különféle programokkal, kikapcsolódási lehetőségekkel is várják az érdeklődőket a múzeum területére, de a kellemes, természetközeli környezet miatt is érdemes már napközben, a koncertek kezdése előtt kilátogatni a helyszínre.

Az idei fesztivál egyik további helyszíne a Iulius Park, ahol elsősorban a román zenekaroké a főszerep, de a legkisebbek rövid színházi-, illetve bábelőadásokon is részt vehetnek napközben. A Jazz in the Park idei kiadásának harmadik helyszíne a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) parkja, ahol különleges, a fesztivál szempontjából kísérleti programmal, mégpedig reggeltől estig tartó termelői és kézműves vásárral várják az érdeklődőket. A hangulat természetesen itt is biztosítva van a zene által, napközben pedig tematikus beszélgetésekbe és gyerekelőadásokba is bekapcsolódhatnak az odalátogatók, de piknikezésre, kikapcsolódásra, családi együttlétre is alkalmas a közeg.

A szervezők felhívják a figyelmet, hogy a fizetős – szabadtéri Néprajzi Múzeum –, valamint az ingyenes – Iulius Park és az USAMV parkja – helyszíneken tartott programokra is csak a beoltott, korábbi fertőzöttséget igazoló orvosi papírral vagy 24 óránál nem régebbi antigén teszttel rendelkező, illetve maximum 72 órás negatív koronavírus tesztet felmutató személyek belépése engedélyezett, utóbbi a helyszínen is elvégezhető. Az érvényben lévő egészségügyi előírásokra vonatkozóan a fesztiváligazgató kiemelte: azzal is igyekeznek hozzájárulni a résztvevők biztonságának és egészségének megőrzéséhez, hogy a koncertekre és eseményekre a maximális kapacitásnál jóval kisebb létszámú közönséget engednek be.

A fesztivált a Fanfare Ciocârlia koncertje nyitja meg ma este 20.30-tól, amely a Iulius Park egyetlen fizetős eseménye a Jazz in the Park ideje alatt. A részletes program a www.jazzinthepark.ro weboldalon böngészhető.