Japán sztrájkot tartanak a pénzügyminisztérium alkalmazottai

Japán sztrájkba lépett ma a pénzügyminisztérium és alárendelt intézményeinek több ezer alkalmazottja tiltakozásul amiatt, hogy januártól nem nő 5 százalékkal az alapbérük - nyilatkozta a Meridian Országos Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Voinea Negoiţă elmondta: a tiltakozás más, esetleg radikálisabb formáiról a szakszervezeti tagság dönt a későbbiekben, a kormány döntésének függvényében. 

„Ma arra a problémára hívjuk fel a figyelmet, hogy a többi közalkalmazottól eltérően az alapbérünk nem emelkedik 5 százalékkal” - magyarázta. 

A szakszervezeti vezető közlése szerint a Meridian összes tagja japán sztrájkot tart szerdán az egész országban. A tiltakozásuk csak egy napot tart. 

A pénzügyminisztérium és a minisztériumnak alárendelt intézmények alkalmazottai a múlt héten japán sztrájkot helyeztek kilátásba december 27-ére, mert a kormány más közalkalmazotti kategóriáktól eltérően januártól nem emelné meg az alapbérüket.

A japán sztrájk idején a pénzügyminisztérium, az adóhatóság, a vámhatóság és az állami kincstárak alkalmazottai fehér karszalagot viselnek.