Izraelben tett munkalátogatást Marcel Ciolacu

Izraelbe utazott csütörtökön munkalátogatásra Marcel Ciolacu miniszterelnök. Jeruzsálemben izraeli hivatali kollégája, Benjámin Netanjáhu fogadta. A román miniszterelnök és izraeli kollégája gazdasági együttműködési projektekről tárgyaltak, különös tekintettel a védelmi iparra, a turizmusra és Románia agrár-élelmiszeripari exportjára.

A kormány közleménye szerint Ciolacu kifejtette: ő volt az első kormányfő, aki közvetlenül a 2023. október 7-i terrortámadások után Izraelbe utazott, hogy kifejezze szolidaritását. „Akárcsak akkor, Románia most is kiáll Izrael mellett, amely Románia fontos stratégiai partnere a tágabb közel-keleti régióban” – hangsúlyozta a román kormányfő.

Nyomatékosította: Románia határozottan elítéli az Izrael elleni terrortámadásokat, és felszólítja az összes érintett felet, járuljanak hozzá a biztonság helyreállításához és a tűzszüneti megállapodás megkötéséhez. „Románia támogatja az Egyesült Államoknak és külföldi partnereinek erőfeszítéseit a tűzszüneti megállapodás megkötése és a Gázai övezetben lévő túszok kiszabadítása érdekében” – jelentette ki Marcel Ciolacu.

 „Örömmel vettem tudomásul Izrael állam miniszterelnökének barátságát Románia iránt, és különösen a gazdasági együttműködés elmélyítése vonatkozásában tanúsított nyitottságát” – hangsúlyozta a román kormányfő. Rámutatott: a két államnak dinamikus gazdasági együttműködése van, konkrét védelmi és élelmiszeripari projekteknek köszönhetően, illetve közös érdekeik vannak az információs technológia, a kommunikáció, a kutatás és fejlesztés ágazataiban indítandó új projektek tekintetében. 

 A találkozó másik témája a térség biztonsági helyzete volt. Ciolacu kiemelte: Romániát aggasztja a konfliktus esetleges regionális kiterjedése. Megismételte, hogy Románia továbbra is fenntartja álláspontját, hogy igazságos békét kell kötni, illetve támogatja a kétállami megoldást, amely a nemzetközi jogon és az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozatain alapul. Románia humanitárius segélyeket juttat el a Gázai övezetben élő civil lakosságnak, és a térségből gyermekeket fogadnak romániai kórházakba kezelésre – mondta el még Ciolacu.

A nap folyamán a román kormányfő Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszterrel és Izrael államelnökével, Jichák Hercoggal is találkozott.

A miniszterelnököt kísérő delegációban Angel Tîlvăr védelmi miniszter, Luminiţa Odobescu külügyminiszter, Radu Oprea gazdasági, vállalkozásügyi és turisztikai miniszter és Silviu Vexler képviselő is részt vett. A Ciolacut kísérő miniszterek szintén találkoztak izraeli hivatali kollégáikkal: Joáv Galant védelmi miniszterrel, Israel Katz külügyminiszterrel és Nir Barkat gazdasági miniszterrel.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Legalább kilenc ember meghalt és öten megsebesültek a dél-libanoni Nabatíje városában egy lakóházat ért izraeli légicsapásban szombaton – közölte a libanoni egészségügyi minisztérium, amely szerint egy nő és két gyerek is van az áldozatok között.

Az izraeli hadsereg szerint a légicsapás célja a Hezbollah fegyveresei által használt fegyverraktár volt.

Külpol