Ivóvíz-korlátozás Beszterce-Naszód megyében az aszály miatt

Ivóvíz-korlátozás Beszterce-Naszód megyében az aszály miatt
Kilenc településen korlátozta az ivóvíz-szolgáltatást a besztercei Aquabis Vízmű a szárazság és a hálózat elégtelensége miatt.Vízellátás csak éjszaka van.

A vízszolgáltató vezérigazgatója, Ioan Șandru elmondta: kilenc Beszterce-Naszód megyei településen korlátozták a lakossági ivóvíz-szolgáltatást az aszály, illetve a 2000-ben túl kicsire épített hálózat miatt.

„Több olyan településen hoztunk korlátozást, ahol európai uniós alapokból végeztek számos munkálatot az ivóvíz-rendszerben, ám akkoriban a pályázat arra kötelezte a megyei hatóságokat, hogy kis vezetékeket fektessenek le, mert a projekt az utcai kutakat célozta. Idővel az emberek rácsatlakoztak a hálózatra, mi pedig, miután átvettük annak kezelését, megállapítottuk, hogy az egész rendszer alulméretezett, így aszályos időszakokban képtelenek vagyunk biztosítani az ellátást a lakosságnak. Ezért a továbbiakban előre meghatározott órarend alapján történik a vízszolgáltatás az érintett településeken. Napközben a hálózatban nem lesz víz, a vállalt tartálykocsik segítségével visznek ivóvizet a lakosságnak, illetve itatóvizet az állatoknak” – magyarázta el Șandru.

A hosszúra nyúló aszály és az alacsony vízhozam a megye kilenc településén von maga után korlátozást: Harinán (Herina), Galacfalván (Galaţii Bistriţei), Tacson (Tonciu), Dipsén (Dipșa), Kolozsnagyidán (Viile Tecii), Tekén (Teaca), Kőfarkán (Piatra), Szészármán (Săsarm) és Középfalván (Chiuza). A vízmű arra kéri a lakosságot, csak ivóvízként használja a vizet.

Beszterce-Naszód megyében szombat estig másodfokú, narancssárga hőségriadó van érvényben, a csúcshőmérséklet a 39 fokot is elérheti.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír