Ismét tiszta és iható a csapvíz Györgyfalván

Gabriel Costea, Felek község polgármestere engedte meg a csapot (fotó: ROHONYI D. IVÁN)
Helyi és országos hivatalosságok (Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, Csoma Botond Kolozs megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő, Tasnádi Szilárd Kolozs megyei alprefektus, Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke és Gabriel Costea, Felek község polgármestere) jelenlétében, a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó Györgyfalván szerdán ünnepélyes keretek között üzembe helyezték az új ivóvízhálózatot. Mint ismeretes, 2022. július 18-án az Bányabükköt Apahidával összekötő kolozsvári terelőúton felborult a román honvédség üzemanyag-szállító járműve, és mintegy 8 tonna gázolaj ömlött ki, az üzemanyag egy része pedig beszivárgott a település földalatti víztározójába. Az akkor még kormányon lévő RMDSZ közbenjárására a Victoria-palota illetékesei sürgősségi pénzalapot bocsátottak az önkormányzat rendelkezésére az új vízhálózat kiépítésére. A mai eseményen elhangzott: a következő lépés az iskola korszerűsítése és a közművesítés kiépítése.

A györgyfalvi új vízhálózat ünnepélyes átadásán május 29-én, szerdán, egyes helybéliek kijelentették: valamelyest szerencsés esemény volt a honvédség üzemanyag-tartálykocsija által 2022 júliusában elszenvedett baleset, amelynek során gázolaj szivárgott a Kolozsvár vonzáskörzetéhez tartozó település földalatti víztározójába, ugyanis az ivóvízhálózatnak az amúgy is elkezdett kiépítési munkálatait jelentősen kibővítették, és gyorsabban be is fejezték. 

Félig viccesen, félig komolyan néhányan azt mondták, a tartálykocsi sofőrjét is meg kellett volna hívni az új és „megtoldott” ivóvízhálózat átadási ünnepségére, ugyanis neki köszönhető a plusz pénz és a jelentősen felgyorsított munkamenet, amelynek köszönhetően tegnaptól ismét tiszta víz folyik a csapokból: meg lehet inni, alkalmas főzésre, mosásra, mosogatásra és zuhanyzásra. 

Gázolaj szagú és ízű volt az ivóvíz

A megyei tanács gépkocsijával utaztunk szerdán Györgyfalvára. Útközben Vákár István, a megyei döntéshozó testület RMDSZ-es alelnöke arról tájékoztatott, hogy az erdőfeleki domb belsejében több, egymással összekötött vízgyűjtő medence található, ezeket a környékbeli források táplálják, onnan jut a víz a háztartásokba. A 2022-es szennyezés a legnagyobb medencét érintette, a helybéliek arra panaszkodtak, hogy motorin szagú víz folyt a csapból, de ott sem volt fogyasztható biztonsággal az ivóvíz, ahol szagtalannak és tisztának tűnt.

Felemlegettük, hogy két évvel ezelőtt, a helyi szintű katasztrófa idején a katonaság, a tűzoltók segítségével, motoros szivattyúkkal kiürítette és kitakarította a kutakat, valamint a helyi hatóságokkal karöltve leállították a vízszolgáltatást mind a fő medencéből, mind a kisebbekből, hogy a szennyezett víz ne jusson el a mintegy 350 györgyfalvi háztartásba. A tisztségviselő mutatta az út szélén lévő, kék színű hatalmas műanyag víztartályt – ezzel 5 ezer literes recipiens segítségével látták el a települést a vízválság idején.

Esik az eső, folyik a tiszta csapvíz 

Amikor megérkeztünk a helyi iskola udvarára, előbb szemerkélni kezdett, majd eleredt az eső. A tanintézmény udvarán található köztéri ivókúté volt a főszerep az ünnepségen, Gabriel Costea, Felek község polgármestere itt engedte meg a csapot, ezzel ünnepélyesen átadva és üzembe helyezve az új vízhálózatot. 

Csoma Botond, a Kolozs megyei RMDSZ parlamenti képviselője meg is jegyezte: az égből és a csapból is tiszta víznek örvendhetnek a helybéliek.

– Régen vártuk ezt a napot: a fejlődő, sokak számára új otthont jelentő településen tiszta víz folyik a csapból – mondta. 

Vákár István, a megyei döntéshozó testület alelnöke azt mondta a hallgatóságnak, hogy a krízis idején és azt követően is minden tőlük telhetőt megtettek a helyzet mihamarabbi rendezésére. 

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök kijelentette: amikor megtörtént a baleset, segíteni kellett.  

– Folyamatosan hangsúlyozzuk: minden finanszírozási lehetőséget ki kell használni a vízhálózat felújítása, illetve az iskola korszerűsítése és a csatornázás megvalósítása érdekében – jelentette ki a politikus, aki szintén Felek község lakója, ám az ivóvizet nem a közigazgatásilag hozzá tartozó Györgyfalva falu tartályából kapta. 

Hozzátette: a mi sorsunknak mi magunk vagyunk a kovácsai.

Az ünnepség záróakkordjaként a politikusok pohárnyi vizet fogyasztottak a köztéri ivókútból. 

Soós Sándor: hatalmas öröm ez a helybélieknek 

A Szabadságnak adott videóinterjúban Soós Sándor, Györgyfalva ügyintézője kijelentette: az üzembe helyezést másfél év alatt valósították meg.

– Ebben benne van a tervezés, a licit kiírása és lebonyolítása, valamint a kivitelezés is.  Kolozsvártól alig néhány kilométerre hiány volt az ivóvíz. Hamarosan minden háznál be lesz kötve a vezetékes víz, s nem lesz vízhiány. Egyre többen költöznek a településre, szerencsére sok a gyerek, ezért bővítjük az iskolát, ezzel kapcsolatban már megnyert pályázatról számolhatunk be. Ugyanakkor megvalósul a szennyvíz-hálózat.

A település ügyintézője kiemelte: a Kolozs Megyei Vízművek 10 millió, a kormány 8,2 millió lejt fordított a vízhálózat felújítására s kibővítésére. 

Az eseményen készült fotóriport ide kattintva megtekinthető.