Iris Knobloch filmforgalmazót választották a cannes-i filmfesztivál következő elnökének

Iris Knobloch filmforgalmazót választották a cannes-i filmfesztivál következő elnökének
Iris Knobloch, a WarnerMédia filmforgalmazó korábbi európai igazgatója váltja július elsején Pierre Lescure-t a cannes-i fesztivál elnöki székében – jelentették be a szervezők szerdán Párizsban.

Ez az első alkalom, hogy nő kerül az egyik legrangosabb nemzetközi filmfesztivál élére. Az új elnök a fesztivál közleménye szerint „nagy megtiszteltetésnek” tartja, hogy Franciaország őt bízta meg a cannes-i fesztivál vezetésével.

„Boldog vagyok, hogy minden energiámat ennek a világeseménynek a sikerességére fordíthatom, amely a világ kulturális élete megőrzésének egyik jelentős találkozója” – hangsúlyozta. 

A filmes szakember Pierre Lescure újságírót váltja az elnöki székben, aki 2014 óta áll a fesztivál élén. A jelenlegi elnököt 2020-ban újraválasztotta az igazgatótanács három évre, de ő már korábban jelezte, hogy más elfoglaltságai miatt nem kívánja a mandátumát kitölteni. A május 17. és 28. között megrendezésre kerülő 75. cannes-i fesztiválnak azonban még ő lesz az elnöke.

Az ügyvéd végzettségű Iris Knobloch 25 év után tavaly hagyta ott a WarnerMediát: 11 évig Los Angelesben a Warner Brosnál dolgozott, majd Londonba került, 2006 és 2020 között a francia leányvállalatot irányította, 2020 októberében pedig a WarnerMedia európai cégeinek (Franciaország, Németország, Benelux-államok, Svájc és Ausztria) elnöke lett. Távozása után megalapította a I2PO nevű szórakoztatóipari befektetési vállalatot, de tagja az Accor nagyvállalat igazgatótanácsának és a Lazard vállalat igazgatóságának is. 

A cannes-i fesztivál igazgatótanácsa szerdai ülésén titkos szavazással 18 igennel 6 ellenében, három tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett nevezte ki három évre a német filmes szakembert elnöknek, azaz ő fogja irányítani a 2023-ban, a 2024-ben és 2025-ben rendezendő fesztivált.

Francia sajtóértesülések szerint a szavazást vita előzte meg az igazgatótanácsi tagok között, akiknek egy része azt kifogásolta, hogy a francia kulturális tárca nem kezdeményezett egyeztetést arról, hogy más jelölteket esetleg érdekelne-e a poszt. A jelenlegi vezetőségi tagok közül a francia állam támogatásával egyedül Iris Knobloch volt jelölt az elnökségre.

Megválasztása a Le Monde című napilap tudósítása szerint egyáltalán nem volt magától értetődő, miután a rendezőket, a producereket és forgalmazókat képviselő hét francia szakmai szervezet – akiknek képviselői részt vettek a szavazásban – a jelenlegi elnöknek írt levelükben a párbeszédet és az átláthatóságot hiányolták a jelölési és választási eljárásban.

A szakmai szervezetek nem támogatták az egyetlen jelöltet, és a szavazás elhalasztását kérték. Szerintük összeférhetetlenségi problémát jelent, hogy az I2PO egyik tulajdonosa a Pinault család, amely a cannes-i fesztivál egyik fő szponzorának számító Kering csoportot is birtokolja, másrészt Iris Knobloch vállalata potenciális befektetője a filmgyártó cégeknek. Az új elnök még megválasztása előtt ígéretet tett arra, hogy nem vesz részt a Keringet érintő igazgatótanácsi döntésekben, valamint azt is jelezte, hogy cége nem fog filmgyártással kapcsolatos területeket finanszírozni a fesztiválelnöksége idején. 

Pierre Lescure üdvözölte, hogy Iris Knobloch váltja őt az elnöki székben. „Szerettem volna biztosítani az utódlásomat a harmadik mandátumom végére, és nagyon szerettem volna, hogy azt egy nőre bízzuk. Örülök Iris Knobloch megválasztásának, és örömmel fogom átadni neki a tisztségemet, amelynek feladatait tehetséggel fogja ellátni” – olvasható a közleményben.