Iráni dróntámadás: az EU és a NATO is elítélte, Moszkva önmérsékletre kérte a feleket

Az európai uniós intézmények vezetői és a NATO is elítélte az Izraelt ért iráni támadást, a helyzet elmérgesedésének megelőzésére szólítottak fel. Moszkva is önmérsékletre szólította fel a közel-keleti konfliktusban részes feleket és aggodalmát fejezte ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes helyzet miatt. Az EB elnöke szerint szankciókat fontolgatnak Iránnal szemben.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a közösségi oldalán vasárnap közzétett üzenetében indokolatlannak és példa nélkülinek nevezte Irán támadását Izrael ellen, és arra szólította fel az iráni vezetést, hogy "haladéktalanul hagyjon fel az ellenségeskedéssel". Ursula von der Leyen ugyanakkor bejelentette, hogy a világ hét legfejlettebb iparú országa (G7) és az Európai Unió, partnereikkel szoros együttműködésben további szankciókat fontolgat Iránnal szemben, a büntetőintézkedések az ország drón- és rakétaprogramjait érintenék.A Franciaországot, Németországot, Olaszországot, Japánt, az Egyesült Királyságot, az Egyesült Államokat és Kanadát tömörítő G7-csoport, valamint az EU révételével videókonferencia keretében tartott rendkívüli ülést követően Ursula von der Leyen videóüzenetében példátlannak nevezte, hogy Irán közvetlen támadást indított Izrael ellen. Tájékoztatása szerint a G7 országok felszólították Iránt, hogy teljesen hagyjon fel a támadásokkal. 

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke üzenetében azt írta: mindent meg kell tenni a regionális helyzet elmérgesedésének megelőzésére. Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke üzenetében arra figyelmeztetett, hogy Irán "példátlan drón- és rakétacsapása" Izrael ellen komoly eszkalációt jelent, ami újabb ellenségeskedést robbanthat ki a Közel-Keleten. Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is elfogadhatatlannak nevezte az Izrael elleni iráni támadást. Az uniós főképviselő az Európai Unió nevében közzétett nyilatkozatban kijelentette: az EU újólag megerősíti elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett. Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő üzenetében közölte: az Izrael elleni iráni támadást követően keddre összehívta az EU külügyminisztereinek rendkívüli ülését. A videókapcsolaton keresztül tervezett tanácsülés célja, hogy az EU hozzájáruljon a térségben kialakult helyzet lecsillapításához és a biztonsághoz - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

A NATO szintén önmérsékletre szólított fel annak érdekében, hogy a közel-keleti konfliktus ne váljon ellenőrizhetetlenné. Farah Dakhlallah, a NATO illetékes szóvivője közleményében azt írta, a szövetség elítéli Irán éjszakai támadását Izrael ellen, és figyelemmel kíséri a fejleményeket.  

Moszkva is önmérsékletre szólította fel a közel-keleti konfliktusban részes feleket és aggodalmát fejezte ki a térségben bekövetkezett újabb veszélyes helyzet miatt - közölte vasárnap az orosz külügyminisztérium az Izrael elleni iráni rakéta- és dróntámadással kapcsolatban. "Kifejezzük rendkívüli aggodalmunkat a térségben bekövetkezett újabb veszélyes eszkaláció miatt. Többször figyelmeztettünk arra, hogy a Közel-Keleten, elsősorban a palesztin-izraeli konfliktusövezetben kialakult számos válság megoldatlansága, amelyeket gyakran felelőtlen provokatív akciók szítanak, a feszültség fokozódásához vezet. Minden érintett felet önmérsékletre szólítunk fel. Bízunk benne, hogy a régió államai politikai és diplomáciai eszközökkel oldják meg a fennálló problémákat. Fontosnak tartjuk, hogy ehhez a konstruktívan gondolkodó nemzetközi szereplők is hozzájáruljanak" - olvasható az orosz diplomáciai tárca honlapján közzétett állásfoglalásban.
    Simona Halperin moszkvai izraeli nagykövet vasárnap kijelentette: hazája elvárja, hogy Oroszország elítélje az iráni támadást. Reagálásában Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő közölte: nem emlékezik olyan esetre, amikor az izraeli vezetés így tett volna az orosz területet ért ukrán csapások esetében. Az orosz külügyminisztérium közölte, hogy Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter telefonon tájékoztatta orosz hivatali partnerét, Szergej Lavrovot "azokról az intézkedésekről, amelyeket Teherán hozott válaszul az iráni nagykövetség damaszkuszi konzuli részlege ellen április 1-jén végrehajtott - iráni tisztviselők halálát okozó - izraeli légicsapásra". A moszkvai közlemény szerint a felek rámutattak, hogy a további eszkaláció és az újabb veszélyes provokatív lépések a feszültségek növekedéséhez vezethetnek a térségben, valamint hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának kiemelt figyelmet kell fordítania arra, hogy elejét vegye az ilyen forgatókönyveknek és megszüntesse a kiváltó okokat.
                                                                                                  X      

    Irán vasárnapra virradóra rakéta- és dróntámadást indított Izrael ellen, válaszul arra, hogy izraeli repülőgépek április elején lerombolták az iráni konzulátust Szíriában. A médiában megjelent értesülések szerint az iráni hadsereg 185 drónt, 36 manőverező robotrepülőgépet és 110 föld-föld rakétát indított, ezek túlnyomó többségét az izraeli védelmi erő még az ország légterén kívül lelőtte. A csapás elhárításában az amerikai és a brit hadsereg is részt vett.

Borítókép: illusztrácó