Iohannis: helytelen volna túl korán lazítani a korlátozásokon

Iohannis: helytelen volna túl korán  lazítani a korlátozásokon
A koronavírus-járvány megfékezésére hozott szigorítások fokozatos enyhítése várható, május 15-e után vélhetőleg fel lehet oldani bizonyos korlátozásokat, de ez nem azt jelenti, hogy az országban az élet visszatérhet a pandémia előtti állapotba – jelentette ki Klaus Iohannis államfő ma kora este a Cotroceni-palotában tartott sajtótájékoztatóján.

„Másfél hónap telt el a szükségállapot bevezetése óta, le tudunk vonni bizonyos következtetéseket arra vonatkozóan, hogy mennyire voltak hatékonyak a járványügyi intézkedések, hogyan alakultak a statisztikák. A járványveszély nem szűnt meg, és teljes mértékben helytelen volna túl korán enyhíteni a korlátozásokon –fejtette ki Iohannis. Mint mondta, az államok között nagy eltérések vannak a járvány terjedésének mértékét illetően, Romániában jelenleg körülbelül 600 fertőzött esik egymillió lakosra, és kár lenne, ha ez a nehezen elért eredmény semmivé válna a korlátozások idő előtti felszámolása miatt.

„A valóság az, hogy a szakemberek sem tudják, mikor térhetünk vissza a korábbi, megszokott életvitelünkhöz. Tény az, hogy bizonyos intézkedéseknek a szükségállapot lejárta után is életben kell maradniuk: háromnál több személy nem találkozhat, nem nyitnak ki a vendéglők, a bevásárlóközpontok, és az emberek csak akkor hagyhatják el a települést, ahol élnek, ha nyomós okuk van rá” – részletezte az államfő.

Kiemelte: a korlátozásokat fokozatosan fogják oldani, és folyamatosan figyelemmel követik a járványhelyzet alakulását. Amennyiben az enyhítést követően megugrik a fertőzések száma, újra visszavezethetik az adott intézkedést.

 „A szükségállapot alatt a hatóságoknak biztosítaniuk kellett a megszorító intézkedések alkalmazását. Lassacskán vissza kell vonulniuk, ami viszont azt jelenti, hogy az embereknek kell felvállalniuk, hogy felelősségteljesen kezeljék a helyzetet” – magyarázta Iohannis.

Említést tett arról is, hogy a járvány kezdetén az országnak minimális mennyiségű védőfelszerelése és fertőtlenítőszere volt raktáron, amelyeket rekordidő alatt sikerült beszerezni. Romániának rendelkezésére áll másfél milliárd eurónyi összeg is, hogy orvosi eszközöket, felszereléseket és gyógyszereket vásárolhasson – mondta az elnök.

Nem mulasztotta el megjegyezni továbbá, hogy a szociáldemokrata (PSD) párti kormányok elpazarolták a közpénzeket, ezért kellett egy ilyen járvánnyal úgy szembesülnie az országnak, hogy nem voltak tartalékolva sem gyógyszerek, sem felszerelések.

Iohannis szerint a pandémia által okozott gazdasági nehézségeket is kezelni kell, és – mint mondta – nem fogja megengedni, hogy bizonyos politikusok „választási céljaiknak megfelelően aknázzák ki a helyzetet.”