INS: 4,8 százalékkal nőtt tavaly a GDP az előző évhez képest

INS: 4,8 százalékkal nőtt tavaly a GDP az előző évhez képest
A bruttó hazai termék (GDP) 759,2 milliárd lej volt tavaly, 4,8 százalékkal több, mint 2015-ben – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

2016 negyedik negyedévében a szezonalitással kiigazított GDP 194,3 milliárd lejt tett ki, ami 1,3 százalékos bővülést jelent a harmadik negyedévhez képest, az előző év azonos időszakához viszonyítva pedig 4,8 százalékos a bővülés.

A GDP éves szintű bővüléséhez a gazdaság szinte valamennyi ágazata hozzájárult, kivételt a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és a halászat jelent. A kereskedelem, a gépkocsik és motorkerékpárok javítása, a szállítás, a raktározás és a vendéglátás 1,8 százalékkal 18,1 százalékra növelte hozzájárulását a GDP-hez, az információs és kommunikáció 0,7 százalékos bővüléssel 5,6 százalékos szeletet tudhatott magáénak.

A bruttó hazai termék felhasználását górcső alá véve kiderül, hogy növekedés elsősorban a lakosság fogyasztásra elköltött összegeinek volt betudható, ezek volumene ugyanis 7,4 százalékkal bővült, ami 4,5 százalékkal járult hozzá a GDP gyarapodásához.

Visszahúzta azonban a GDP-t, hogy a nettó export 0,8 százalékkal visszaesett, miután ugyan 7,6 százalékkal nőtt a kivitel, a behozatal bővülésének üteme elérte a 9,3 százalékot.
varosnapokHirdetés