Ingyen szállítja lakóhelyükre szavazni az egyetemi hallgatókat az OMDSZ

Ingyenes buszjáratokkal szállítja lakóhelyükre szavazni vasárnap az erdélyi magyar egyetemi hallgatókat az Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) és tagszervezetei - írta csütörtöki sajtóközleményében az ifjúsági szervezet.

Az egyetemi központokból induló ingyenes buszjáratokkal az a céljuk, hogy azok az erdélyi magyar egyetemi hallgatók, akik a helyhatósági választásokon is élnének szavazati jogukkal, költségmentesen haza- és visszajussanak.

Vasárnap európai parlamenti és helyhatósági választásokat is tartanak, de míg az EP-listára bármelyik szavazóhelyiségben, a helyi és megyei jelöltekre csak azon a településen voksolhatnak az állampolgárok, ahol az állandó lakcímük van.

Az OMDSZ ingyenes buszjáratai vasárnap reggel indulnak Kolozsvárról és Marosvásárhelyről Székelyudvarhely és Szatmárnémeti úticéllal, és este térnek vissza az egyetemi központokba. A Kolozsvárról induló járat marosvásárhelyi megállóval Székelyudvarhelyre, a marosvásárhelyi járat kolozsvári megállóval Szatmárnémetibe tart. A buszokon bárki helyet igényelhet, akinek aktív hallgatói jogviszonya van.

Hatos Attila, az OMDSZ elnöke szerint a kezdeményezés elsősorban azokat a fiatalokat célozza, akik tanulmányaik befejeztével haza akarnak költözni szülővárosukba, így szavazatukkal befolyásolhatják a település jövőjét.

„Ne legyen mindegy a helyi közösségek alakulásának módja, tegyünk mi is azért, hogy a számunkra legkedvezőbb kimenetellel végződjenek a választások!” - áll az OMDSZ felhívásában.

A közlemény szerint Romániában a 18-34 év közötti szavazópolgárok a második legnépesebb választói kategória több mint 4 millió taggal.

Az ingyenes buszjáratokra az OMDSZ ide kattintva lehet jelentkezni.