Indul az iratkozás az ANYÓ, a Grund és az Erdei óvoda/iskola programokra

Az Argumentum Nostrum Egyesület idén is megszervezi az ANYÓ nyári óvoda, Erdei óvoda és iskola, valamint az iskolásoknak szóló Grund programot, amelyekre június 17-től lehet jelentkezni az egyesület honlapján (http://argumentumnostrum.ro), jelentette be Fekete Emőke, az egyesület elnöke.

Idén az iratkozás két csoportban nyílik meg: június 17-től lehet iratkozni a júliusi csoportokra, majd június 24-től az augusztusi csoportokra. Ha a honlapon továbbra is fennáll a torlódás, akkor az iratkozási csoportok számát tovább bővítik. A máramarosszigeti csoportokra az iratkozás június 20-án indul, a brassói iratkozást pedig június 27-től indítjuk.

2024-ben a nyári vakáció idején, Kolozsváron július 1. és augusztus 29. között 43 csoportban, több helyszínen szerveznek napközi gyermekfoglalkozást, szakképzett pedagógusok, dadák és több önkéntes bevonásával. Máramarosszigeten teljes júliusi hónapban várják az iratkozókat négy csoportba. A brassói ANYÓ július 8. És augusztus 9. között működik öt csoporttal, Nagybányán két csoportot fognak működtetni júliusban.

„Kolozsváron a Hidelvén a Református Kollégium Szakiskolájának épületében alakítunk ki ANYÓ és Grund csoportokat, a Györgyfalvi negyedben a Gyermekvilág óvodában várja a kicsiket az ANYÓ, a Hajnal negyedben a Grund a Waldorfban nyitja meg kapuit. Elmaradhatatlan helyszín az idén is az ajtoni Erdei óvoda/iskola, és új helyszínen is jelentkezünk a Grund programunkkal, Szászfenesen. A Tanoda programunk három román nyelvoktató csoporttal jelentkezik a Báthory-líceumból” – mondta el Fekete Emőke, a program főszervezője.

A szülők tematika, pedagógus, helyszín vagy időpont, illetve korosztály szerint válogathatnak a programkínálatból. A program hétfőtől péntekig csoportokban zajlik, naponta 9-17 óra között. Az ANYÓ óvodáskorú gyermekeknek biztosít foglalkozást napközi jelleggel, délutáni alvással. A Grund elemista iskolásokat vár érdekes programmal. A Tanoda programot elemista gyermekeknek ajánlják, kezdő és haladó román nyelvoktató csoportokban. Az Erdei óvodát és iskolát idén is Ajtonyban szervezik meg, ahol a gyermekek közelről ismerkedhetnek a falusi élettel és a természettel. Tevékenységeiket mozgásfejlesztő játékok, különféle foglalkozások, kézműves műhelyek, esetenkénti kirándulások teszik színessé.

Az egyesület programjai a kezdetektől nagy érdeklődésnek örvendenek. A nyári óvoda program 2017 nyarán indult, majd a következő években nemcsak a programkínálat bővült és terjedt ki iskoláskorú gyermekekre is, hanem a jelentkezők száma is évről évre megduplázódott. A magyar kormány erdélyi nemzeti jelentőségű programként ismeri el az egyesület tevékenységét és hathatósan támogatja programjaikat. Emellett a Communitas Alapítvány, Kolozsvár és Kolozs megye önkormányzata valamint számos szülő is segíti a programot.