Indul az Én is szeretnék gyereket! program

Indul az Én is szeretnék gyereket! program
Én is szeretnék gyereket! címmel indított újabb programot az Áldás Népesség Egyesület. Ennek célja a kezelhető meddőség problémájával szembesülő fiatal párok segítése az in vitro megtermékenyítés költségeinek támogatása által – hangzott el az egyesület székhelyén tartott sajtótájékoztatón. Az állami lombikbébiprogram nehézkesen működik, és az egyébként meglehetősen költséges beavatkozást adott esetben meg is kell ismételni – mondta el Varga-Mihály Márton, az egyesület ügyvezető igazgatója.

A most induló mintaprogram keretében az egyesület hat pár számára tudja fedezni egy in vitro beavatkozás költségét a magyar kormánytól megpályázott összegből. – Bízunk ugyanakkor abban, hogy a projekt anyagi keretei még idén bővülnek, hogy egy pályázó pár két kezelését is támogathassuk – magyarázta az igazgató.

Az Áldás Népesség Egyesület Én is szeretnék gyereket! mintaprogramjának megvalósítására a marosszentgyörgyi meddőségi klinikával kötött szerződést, ahol az érintettek az in vitro beavatkozást és kezeléseket lebonyolíthatják; amennyiben két megtermékenyítés is sikertelennek bizonyul, a klinika további kettőt díjmentesen biztosít majd nekik – részletezte Simon Csaba, az egyesület elnöke. Elmondta: a tavalyi Kolozsvári Magyar Napok alkalmával Kövér Lászlóval, a Magyar Országgyűlés elnökével és egyházi vezetőkkel beszélgetett az erdélyi magyarság demográfiai helyzetéről; szó esett többek között egy felmérésről is, amely szerint minden negyedik házaspár meddőségi problémákkal küzd, ennek folytán támadt az ötlete, hogy érdemes lenne egy, lombikbébi kezelést támogató programot elindítani. Az egyesület eleve a népességfogyás folyamatának megfékezésén, visszafordításán, a (nagy)család-központú viszonyulás bátorítását célzó programokon dolgozik már 2007-tól kezdődően – hangsúlyozta Simon Csaba.

Veres Valér szociológus A romániai magyarság termékenysége című kutatásában közzétett egy 2002-es adatot, amely szerint az erdélyi magyarok teljes termékenységi arányszáma (TFR) 1,25, amelynek megfelelően még két gyerek sem számolható egy családra. Ez az adat – egy még nem közzétett felmérés eredményei szerint 2018-ra –1,45-re módosult, a változás pozitív irányú, de ezt a lehetőségek szerint tovább lehetne javítani – részletezte Varga-Mihály Márton. – Nem kellene 2018-ban is azzal szembesülni, hogy egy párnak azért nem lehet gyermeke, mert nem tud rá állami támogatást szerezni; nyilván mi sem tudunk egyszerre mindenkin segíteni, de első lépésben hat, kezelhető fertilitási gondokkal küzdő párnak mindenesetre lehetőséget nyújtanánk ezen helyzet megoldására – tette hozzá. A most induló mintaprogramba 25–35 év közötti fiatal párok jelentkezését várják. A programban partner az Életfa Családsegítő Egyesület is, amelynek pszichológusa is beszélget majd a pályázókkal. A támogatás elnyerésének feltételeként egy orvosi kritériumrendszernek is meg kell felelni, és néhány előzetes vizsgálatot is el kell végezniük az érintetteknek.

– Első lépésként mindenekelőtt az egyesület képviselőivel kell felvenniük a kapcsolatot az érdeklődőknek; a Főtér 23. szám alatt, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus udvarán, a rendezvényteremmel szemben van székhelyünk, az aldasnepesseg.ro oldalon elérhetőségeink is megtalálhatók – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató. 

Borítókép: Rohonyi D. Iván