Hűsítő kortyok a forróságban

Dinnyeszezon van, imádjuk a sárgát és a görögöt is: finomak, egészségesek, tele vannak vízzel, ami a nagy melegben igen hasznos lehet. Úgy gondolom, elég jó vagyok a gyümölcsök kiválasztásában, mégis megtörténik néha, hogy melléfogok. Nem szeretek megbontott dinnyét szállítani, ezért sosem szoktam meglékeltetni. 

Ez alkalommal is ugyanúgy jártam el, mint máskor, megkopogtattam, a „hangja” alapján jónak tűnt, amikor azonban otthon megvágtam, szinte elsírtam magam: a színe halvány rózsaszín volt, az állaga pedig olyan, mint az öreg gyümölcsnek, ami elveszítette a ropogósságát. Valószínűleg nagyon éretlen volt, amikor leszedték, s nem volt ideje megpirosodni, ropogóssá válni. Nem esett jól, mert a rekkenő hőségben a hazafele tartó úton arról álmodoztam, hogy mennyire jól fog esni egy tányér lédús dinnye. A nagy melegben sokszor néhány ropogós szelet kivált egy étkezést. És ekkor jött a mentő ötlet, hogy készítsek belőle italt.

Csodás, hűsítő ital (A szerző felvétele)

Hozzávalók: 

1 görögdinnye 
bodzaszörp (ízlés szerint), de nyugodtan le lehet cserélni más fajtára
néhány korty kókusz- és mandulatej
egy szál menta

Elkészítés: 

A dinnye húsát turmixgépbe dobom, és négy-öt másodperc alatt pépesítem. Nagyon kevés idő kell neki, ráadásul nem szeretném a magokat nagyon felaprítani, mert ki akarom szűrni a gyümölcs húsából. Átszűröm, kevés bodzaszörppel ízlés szerint édesítem. Három-négy mentalevelet mozsárban (ha nincs kéznél, a pohár és egy kanál is megteszi) egy kanál dinnyelével szétnyomkodom, hogy az aromája kijöjjön, s belekeverem a dinnyelébe. Jégkockával kínálom, a tetejére kevés mandulás kókusztejet csorgatok. Mentalevéllel díszítem.

Csodás, hűsítő ital lett belőle. Amikor megkóstoltam, nem akartam elhinni, hogy ennyire finom. Egyenesen örültem a nem túl mutatós és finom görögdinnyének, mert ha nem azt fogom ki, talán sosem próbálom ki ezt az elképesztően finom italt. S ha már édes, tápláló italt készítettem, gondoltam, készítek egy sós verziót is a dinnye rokonából, az uborkából.

Hozzávalók: 

4 nagyobb uborka 
200 g görögjoghurt
100 ml víz 
3-4 bazsalikomlevél
só ízlés szerint

Hűsítő, tápláló, egészséges (A szerző felvétele)

Elkészítés: 

A hozzávalókat a turmixgépben összedolgozom, és jégkockával kínálom. Aki szereti a csípőset, tehet rá néhány csepp csípős szószt is. Nagyon finom, forró nyári napon akár levesnek is adható. Hűsítő, tápláló, egészséges.

Kicsik, nagyok egyaránt örültek a különleges hűsítő italoknak, még a sósnak is nagy sikere volt. Mindenkinek szeretettel ajánlom!