Hosszú Katinka hatszoros Európa-bajnok Koppenhágában

Rövidpályás úszó Eb

Hosszú Katinka hatszoros Európa-bajnok Koppenhágában
A harmadik versenynapon Hosszú Katinka 200 méter háton megszerezte harmadik, majd 100 méter vegyesen negyedik győzelmét is az úszók koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságán, majd szombaton ismét duplázott: 200 méter vegyesen és 50 méter háton is jobb volt minden vetélytársánál. Ezzel pályafutása 15. és 16. aranyérmét harcolta ki 25 méteres medencében.

Az Eb harmadik napján a hátdöntőben címvédőként vízbe szálló, háromszoros olimpiai bajnok elmaradt ugyan saját világcsúcsától (1:59.23 p), de így is biztosan nyert riválisai előtt 2:01.59 perces idővel. A szám döntőjében szereplő másik magyar, Burián Kata ötödik lett (2:04.94).

Hosszú a vegyesszám fináléjában is remekelt, egy ideig ugyan tartotta vele a lépést a svédek klasszisa, Sarah Sjöström, de a hajrá a magyar kiválóságé volt, aki 57 másodpercen belüli idővel (56.97) – négytizednyire saját világrekordjától – végzett az élen, titulusát itt is megvédve. Ebben a döntőben is volt honfitárs szereplő Verrasztó Evelyn személyében, aki nyolcadikként ért célba (59.99).

„Nagyon jó délután volt a mai! Mindkét számban erős volt a mezőny” – nyilatkozta az MTI-nek Hosszú. Hozzátette, a két futam között egy óra állt a rendelkezésére egy eredményhirdetéssel, de a vegyes fináléja során érezte az izmain, hogy nemrég szintén döntőt úszott, ezért egy kicsit bosszantja, hogy a 100 vegyes csütörtöki előfutamában nem ért el két tizeddel jobb eredményt, hogy a világcsúcs is összejöjjön.

A női 200 méter pillangón Kapás Boglárka, a 800 méter gyors ezüstérmese remek hajrával negyedikként csapott a célba, egyéni legjobbját megjavítva (2:06.02), míg Szilágyi Liliána jó kezdés után csak hetedik lett (2:07.45).

A nap egyetlen magyar érdekeltségű férfidöntőjében, 1500 méter gyorson Lakatos Dávid a nyolcadik pozícióban zárt (14:52.54).

A pénteki utolsó fináléban a női 4x50 gyorsváltóban a Bordás Beatrix, Gyurinovics Fanni, Verrasztó Evelyn, Szilágyi Liliána összetételű négyes hetedik lett 1:39.98 perces idővel.

Vasárnap Hosszú Katinka ott folytatta, ahol egy nappal korábban abbahagyta. Már a délelőtti selejtezőből is a legjobb idővel jutott tovább, majd a 200 méter vegyes döntőjében teljesített címvédőhöz méltóan, és gyűjtötte be ötödik aranyát. Saját világcsúcsát nem veszélyeztette ugyan, de így is hatalmas fölénnyel, 2:04.43 perccel nyert a táv nagy részében mögötte úszó Verrasztó Evelyn előtt (2:08.09).

Hosszú az eredményhirdetést követően nem tagadta, némileg jobban örül honfitársa ezüstérmének, mint saját elsőségének.

„Nagyon jó érzés, hogy Evelyn második lett. Nagyon nehéz évek vannak mögötte, keményen dolgozott, de nem jöttek számára az eredmények” – nyilatkozta.

Az 50 méter hát döntőjében is remekelt Hosszú, aki 25.95 másodperc alatt tudta le a távot, egy századdal megjavítva magyar csúcsát, amelyet 2014. december 7-én állított fel. Sikerével koppenhágai hatodik, karrierjének pedig 16. rövidpályás Európa-bajnoki címét szerezte meg.

„Ez a legfényesebb aranyérem számomra a hat közül, hiszen ez volt az utolsó versenyszámom itt, Koppenhágában, illetve sprintszámról van szó, ezt megnyerni nagy dolog. Ráadásul ez volt az egyetlen egyéni csúcs, amit ezen a versenyen úsztam, ennek pláne örültem” – mondta Hosszú.

Elárulta, a verseny előtt számított rá, hogy mind a hat versenyszámban az élen végez, ez volt a célkitűzése. Elmondása szerint ezzel a teljesítménnyel elégedett, az időeredményekkel viszont – az 50 hát országos csúcsát kivéve – nem.

Hosszúnak vasárnap már nem volt futama a dán fővárosban.

Verrasztó Evelyn kijelentette, az eredmény és a helyezés sem érte meglepetésként, mert edzőjével együtt számítottak arra, hogy ezzel az idővel dobogóra kerülhet. „Magamra tudtam figyelni, és végigvinni, amit az edzőm kért, hogy hozzam ki magamból, amit tudok" – mondta.

A BVSC 28 éves sportolója egyéniben legutóbb 2012-ben állhatott dobogón világversenyen, akkor a debreceni nagymedencés Európa-bajnokságon 200 vegyesen harmadik lett. „Elég sok idő eltelt, ezért azt hiszem, ezt az érmet sokkal jobban meg fogom becsülni, mint bármelyik másikat” – mondta. Emlékeztetett rá, hogy a nyári budapesti világbajnokságot jelölte ki utolsó világversenyének. „Nem így alakult, és ezért mégiscsak megérte folytatni. Nem gondolom, hogy nem folytatnám a továbbiakban is” – árulta el.

A vasárnapi zárónap előtt a magyar csapat hét arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal az éremtáblázat második helyén állt az oroszok (7–3–4) mögött