Hetven éve művel a Művelődés

Hetven éve művel a Művelődés
Idén júliusban tölti fennállásának hetvenedik évfordulóját a Művelődés közművelődési havilap – ennek kapcsán tartottak ünnepi vissza- és jövőbetekintést a folyóirat szerkesztői, szimpatizánsai csütörtök délután a Györkös-Mányi Albert Emlékházban.

Bevezetőként Benkő Levente szerkesztő felolvasta Rácz Évának, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete elnökének és Szabó Zsoltnak, a folyóirat volt főszerkesztőjének köszöntőit, akik a közös ügy érdekében „megszállottakként” dolgozók munkáját méltatták. Vákár István, a lap főtámogatójának, a Kolozs Megyei Tanácsnak az alelnöke kifejtette: ő kertészmérnökként egy szép kertnek tekinti a Művelődést, elismeri régi és mai szerkesztőinek munkáját, intézménye pedig évi húsz millió lejjel járul hozzá annak fenntartásához – úgy, ahogyan azt elődei, Kerekes Sándor és Fekete Emőke is az akkori lehetőségekhez képest tették ezt.

Hegedűs Csilla, az RMDSZ kulturális ügyekkel megbízott ügyvezető alelnöke olyan megfogható lexikonnak nevezte a folyóiratot, amely hetven éven keresztül értéket termelt. Szerinte a jelenlegi főszerkesztő, Dáné Tibor Kálmán sok újítást hozott, de érdemes lenne még jobban nyitni a fiatalok felé, ami nagy kihívást jelent.

Dáné Tibor elmondta: már van élő kapcsolat publikáló fiatalokkal, és elismerését fejezte ki elődjének, Szabó Zsoltnak, aki nehéz anyagi helyzetben is képes volt „tartani a frontot”. Az öt éve tisztségében levő főszerkesztő a továbbiakban bemutatta a Művelődés 70 mellékletet, amelybe régi világbeli értékes emberek értékes írásait emelték be. Kitért a magyar nyelvi sajátosságra, a közművelődés fogalmára, amely meghatározhatatlan, de régi keletkezésű, aztán sokáig felejtették, majd 1970-ben Vistai András János akkori főszerkesztő honosította vissza a gyakorlatba. Dáné Tibor kitért jelenükre is: folyóiratukból napjainkban kilencszáz példányt adnak ki, amelyből hat-hétszázat értékesítenek. Eddig tizenöt, régiókra és témákra bontott mellékletük jelent meg. Az is lehangzott: honlapjuk számára elkezdték egy szakszerű repertoár elkészítését, amely a címek és szerzők mellett más információkat is fog tartalmazni. Köszönet mondott továbbá a szerkesztőségi tanácsnak (Egyed Ákos, Kása  Zoltán, Péter István, Pozsony Ferenc, Széman Péter), „házi fotósuknak”, László Miklósnak, és a szerkesztőkollégáknak (Benkő Levente, Péter János, Demeter Zsuzsa, Balla Sándor), valamint az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesületnek az eddig kifejtett munkájukért.

A hallgatóság részéről vélemények, emlékezések hangzottak el, melyet ünnepi fogadás követett.

(fotó: Horváth László)