Helyesírási verseny országos döntője Nagyenyeden

Hetvenkét diákot látott vendégül a hétvégén a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium a Simonyi Zsigmond helyesírási verseny országos döntőjén: az első díjak Bihar, Kolozs, Kovászna és Maros megyébe mentek.

A Simonyi Zsigmond helyesírási versenyt az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, az Oktatási Minisztérium Kisebbségi Főosztálya, a Fehér Megyei Tanfelügyelőség és a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium szervezte a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszéke szakmai felügyeletével, a szaktanfelügyelők, a módszertani körfelelősök, valamint az erre hosszú távon vállalkozó magyartanárok segítségével, az általános iskolák 5–8. osztályos tanulói számára. A verseny célja az anyanyelvünk ápolása, a nyelvhasználat iránt érzett felelősségtudat és az anyanyelv szeretetének erősítése. A versenyen a diákok helyesírási képességét mérték, tollbamondással és feladatlapokkal.

„Tegyen meg mindenki a maga körében annyit, amennyit lehet, a nemzeti nyelv érdekében!” – Simonyi Zsigmond örök érvényű szavaival, a verseny mottójával indította a megnyitó ünnepséget Kerekes Erika, a kollégium helyettes igazgatója. A résztvevőket köszöntötték: Erdély Judit, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, a központi bizottság alelnöke, Nagy Tímea Fehér megyei kisebbségi tanfelügyelő, Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere és Szőcs Ildikó, a Bethlen-kollégium igazgatója. Az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége részéről az eseményt megtisztelte jelenlétével Erdély Judit elnök mellett Ördög-Gyárfás Lajos ügyvezető elnök, Zsemlyei Borbála programvezető alelnök és Turzai Melánia tag.      

A nyitóbeszédeket a házigazda kollégium 5-8. osztályos diákjaiból álló, Szabó Zsombor zenetanár által felkészített citerazenekar előadása, Boros Sára ötödikes tanuló népdaléneklése, legvégül pedig a Fodor Brigitta magyar szakos tanár által felkészített ötödikesek mesefeldolgozása, A rátóti csíkótojás egészítették ki.

A szervezők igyekeztek a versenypróbák közötti időszakokat érdekessé tenni a diákok számára. Pénteken este társasjátékozás közben ismerkedhettek össze, szombaton szórakoztató drámajáték-foglalkozáson vehettek részt, meglátogatták az iskola természetrajzi- és iskolamúzeumát, és körbesétálták az impozáns épületet.

A díjkiosztó ünnepségen Zsemlyei Borbála, az értékelő bizottság elnöke kiértékelte a versenyt. A nehéz megmérettetés után a pódium legfelső fokára állhattak: Karácsony Dóra (5. osztály, Művészeti Főgimnázium, Marosvásárhely, felkészítő tanára Dézsi Eleonóra); Kovács Janka Bernadett (6. osztály, Váradi József Általános Iskola, Sepsiszentgyörgy, felkészítő tanára Incze Melinda); Ilosvay-Kovács Boglárka (7. osztály, Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad, felkészítő tanára Vincze Melinda Ágota ) és Párhonyi Áron (8. osztály, Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvár, felkészítő tanára Tímár Erzsébet). A díjazottak teljes névsora, beleértve a nemzetközi szakaszra továbbjutókét is,  megtalálható a Bethlen-kollégium honlapján.