Házi kedvenceinkért is felelősek vagyunk a kánikulában

Dr. Szentkuti Farkas: gondoskodjunk mindig friss ivóvízről

Főleg reggel és este ajánlott a kutyasétáltatás FOTÓ: ROHONYI D. IVÁN
A kánikula miatt nemcsak magunkra, hanem házi kedvenceinkre is fokozottabban kell figyelni. Különösen érvényes ez a kutyákra, függetlenül attól, hogy az állatot a lakásban vagy a kertben tartjuk. Az állatvédelmi törvény előírja, hogy a háziállat tartók kötelesek megfelelő életkörülményeket teremteni kedvenceik számára, amely megfelelő lakhatást (ketrecet), élelmet és ivóvizet, mozgáslehetőséget, gondozást és orvosi ellátást feltételez. Azok a gazdák, akik nem tartják be a törvényes előírásokat, akár 12 ezer lejes büntetésre is számíthatnak. Dr. Szentkuti Farkas állatorvos is megerősítette, hogy főleg a kutyákra kell jobban figyelni. A szakember szerint fontos a friss ivóvíz folyamatos biztosítása. Azt javasolta, a lakásban tartott kutyákat főleg reggel és este sétáltassuk. Megjegyezte: a több napja tomboló kánikula ellenére nem kellett napszúrás miatt ellátnia állatot, ami a gazdik felelősségtudatát igazolja.

Kánikulában még jobban oda kell figyelnünk házi kedvenceinkre, főleg a kutyákra. Az állatvédelemre vonatkozó törvény előírja, hogy a gazdiknak mi mindent kell biztosítaniuk az állataik számára: megfelelő lakhatást, elegendő ételt és vizet, mozgáslehetőséget, gondozást, betegség esetén pedig orvosi ellátást. Ellenkező esetben akár 12 ezer lejes pénzbírsággal sújtják a gazdikat, de a rendőrség el is kobozhatja az állatot. Ha a rendőrök tudomására jut, hogy a gazda veszélybe sodorja az állatot, akkor elrendelik az állat elvitelét és állatmenhelyen való elhelyezését 45 napos időtartamra, de átadhatják az állatot gondozás céljából állatvédő egyesületnek is. Az állat veszélyeztetésének számít az is, ha az állat túl sok időt tölt a napon, vagy ha nincs étele és vize. 

– Napközben ne, vagy csak ritkán sétáltassuk a kutyát. Javallott a reggeli és esti séta. Például a tömpe orrú kutyákat, azaz a francia bulldogot, a mopszot és a pincsit semmi szín alatt ne sétáltassuk napsütésben, 11–17 óra között sétáltatni. Városon az aszfalt nagyon felforrósodik, így a kutya tappancsa kisebesedhet. Az állatok is szenvednek a melegtől, és ilyen nagy melegben nem mozognak szívesen. Ha nagyon meleg van, hagyják, hogy az állat a hűvös sarokban pihenjen – nyilatkozta a Szabadságnak dr. Szentkuti Farkas ismert kolozsvári állatorvos. Megjegyezte, a légkondi nincs rossz hatással a házi kedvencekre. – A lakásban lemoshatjuk őket hideg vízzel, vagy tehetünk rájuk vizes törülközőt. A kutyákat úsztathatjuk is a megfelelő helyen – sorolta a lehetséges megoldásokat. – Nagyon fontos, hogy az állatot ne hagyjuk az autóban, mert megfulladhat. Mindig vigyük magunkkal a kutyát, ha kocsival utazunk, és valahol megállunk. A házban tartott macskákkal nincs gond, a kertben élők pedig elbújnak ilyen nagy melegben. A teknősbékák ugyan szeretik a meleget, de az akváriumukat ne tegyük a tűző napra – ajánlotta a szakember, aki szerint fontos, hogy az állatoknak állandóan legyen friss vizük. 

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság is felhívta az állattartók figyelmét, hogy nem csak a kutyákat és a macskákat kell óvni a naptól, hanem a lovakat és a pónikat is. Az állattartó gazdaságoknak is megfelelő helyet kell biztosítaniuk az állatainak, hogy azok ne legyenek kitéve a napnak; elengedő mennyiségű és minőségű takarmányt, vizet kell adnia nekik; ellenőrizni kell a szellőztető berendezés megfelelő működését (ha van ilyesmi). Az igásállatokat nem lehet 12–18 óra között munkára fogni, ha árnyékban a hőmérséklet meghaladja a 25 Celsius-fokot. Amennyiben az állat betegnek tűnik, vagy megváltozik a szokásos magatartása, akkor a felsoroltak mellett sürgősen el kell vinni állatorvoshoz. Az állatszállító cégek kötelesek tevékenységüket úgy végezni, hogy a szállítással ne okozzanak felesleges szenvedést az állatoknak. Előírás, hogy ezeket éjszaka vagy reggel szállítsák. 

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Tekintve, hogy az országot sújtó kánikula a hegyvidékre is kiterjed, a hegyimentők azt tanácsolják a turistáknak, hogy kerüljék a napokban a hosszú és megerőltető hegyi túraútvonalakat - tájékoztatott az Agerpes hírügynökség.
Közhír
A meteorológusok újabb vörös és narancssárga riasztásokat adtak ki a kánikula miatt az egész ország területére. Hétfőn és kedden a régiók egy részében a hőmérsékleti csúcsértékek elérik a 42 Celsius-fokot, a kellemetlen hőérzet pedig rendkívül fokozott lesz – hívta fel a figyelmet az Agerpres hírügynökség.
Közhír