Hazakerült Budapestről a kolozsborsai görögkatolikus templom harangja

A Budapesti Történeti Múzeum ünnepélyes keretek között adta át május 13-án, a kolozsborsai görögkatolikus templomból származó, 1920-ban öntött harangot a tulajdonosnak, a Kolozsborsai Görögkatolikus Parókiának.

Az eseményen részt vett Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Gheorghe Marius Muresan, a Kolozsborsai Görögkatolikus Parókia plébánosa, valamint a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) főigazgatója, Csorba László. Az átadás a felek által erről kötött és aláírt szerződés alapján történt, a BTM Aquincumi Múzeumban. A magyar és angol nyelven írt átadási-átvételi szerződésből kiderül, hogy a BTM 2023 decemberében régészeti megfigyelést végzett Budapest XIV. kerületében, az egykori honvédségi területen, és a régi honvédségi raktárépület elbontása közben, a padlószint alól került elő egy harang a gépi földmunka közben. A harangot elszállították a múzeum telephelyére, ahol a szakemberek megtisztították, és ekkor előkerült a harang felirata, amely szerint 1920-ban készült Kolozsváron. A BTM felvette a kapcsolatot a Román Kulturális Intézet valamint a Kolozs Megyei Tanács képviselőivel, hogy felkutassa a harang tulajdonosát, majd a kolozsborsai görögkatolikus templom írásban megerősítette, hogy az ő tulajdonuk a harang, amelyet a BTM térítésmentesen átadott. 

A harang 70 cm magas, 60 cm a legnagyobb átmérője és a súlya 150 kg. Feliratán az áll: VĂRSAT DE PAVEL LENGYEL CLUJ. ACEST CLOPOT S-A PLĂTIT DIN BANII ADUNAȚI DE LA CREDINCIOȘII ROMÂNI GRECO CATOLICI DIN PAROHIA BORSIA  – PREOT JOAN BOCHIS CURATOR PRIM – JOAN GACIU IN ANUL 1920 – MDCCCCXX. 

Borítókép: MTI

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír