Hazai és uniós forrásokból fejlődhet Nagyenyed

Élhető város kialakítására törekszik az önkormányzat, hogy ne vándoroljanak el a fiatalok

Hazai és uniós forrásokból fejlődhet Nagyenyed
Nagyenyed és a hozzá tartozó kilenc település infrastrukturális szempontból sajnos sokáig eléggé elhanyagolt volt. Azonban ma már szinte mindenhol van víz- és szennyvízhálózat, jelentősen bővült a leaszfaltozott utcák száma és az új városvezetés igyekezett megszépíteni a települések arculatát is. Lapunknak a második mandátumát teljesítő Lőrincz Helga alpolgármester részletezte az új terveket.

„Az első mandátumomat is pozitívan éltem meg, a másodiknak viszont már nyolc nyertes uniós pályázattal láttam hozzá, és az eltelt évben másik kettőt sikerült ezek mellé felsorakoztatni. Nagyon sokat segít a Oana Badea polgármesterrel való jó együttműködés, mert meddő viták helyett inkább fejlesztéssel foglalkozhatunk.Hamar rájöttem arra, milyen furcsa helyzetben vannak az olyan kisvárosok, mint amilyen Enyed is, hiszen egyrészt be kell hozni a többéves lemaradást, biztosítani kell a legelemibb lakossági szükségleteket, mint amilyen a víz vagy aszfaltos út, ugyanakkor meg kell teremteni a korszerű feltételeit mindannak, ami egy 21. századi várost élhetővé tesz, amelyik fejlődni képes és ahonnan nem vándorolnak el tömegesen a fiatalok. E cél érdekében kitartó munkára van szükség,és ki kell használni a pályázati forrásokat, mert főképp ezek segítségével tudunk fejleszteni ” – nyilatkozta Lőrincz Helga.

Több utat aszfaltoznak, kiszélesítenek, és lesz bicikliút

Az alpolgármester asszonytól megtudtuk: a múlt héten négy pályázatot nyújtottak be az Anghel Saligny programban, mindegyik révén utak aszfaltozására kívánják lehívni a forrásokat. Az első két pályázattal a Nagyenyed központjából kiinduló, Torockó irányába haladó 107I-es műútból kiágazó számtalan utca közül tizet szándékoznak korszerűsíteni. A második pályázatból az Állomás (G.Coșbuc) utcát tervezik leaszfaltozni, kiszélesíteni, bicikliutat és parkolókat létesíteni; ennek környéke már fel van újítva. A negyedik utcában kevesebb a lakóház, viszont az úgynevezett Herzsa felé vezető út stratégiai szempontból azért fontos, mert ennek végén van a kaszárnya, illetve a környéken több hétvégi nyaraló található.

Nagyenyed történelmi városközpontja is megújul

A legfontosabb fejlesztés a belváros arculatának rendezése egy ún. POR (regionális fejlesztési program) pályázat révén, amelynek köszönhetően szinte biztosra vehető, hogy nemsokára megújul Nagyenyed történelmi központja. A többlépcsős terv voltaképp már tavaly elkezdődött az egykori tanári villasor, a Bethlen Gábor utca felújításával, és a minőségi és gyors munkálatoknak köszönhetően, mára már a város legpatinásabb utcájává vált. Ami a városközpontot illeti, létezett ugyan egy, a 2000-es évek elejéről származó terv, amit soha nem léptettek életbe és amely mára már elavult. Most viszont úgy tűnik, meglesznek a szükséges anyagi források az uniós POR pályázat által, amely jövőre fog beindulni és amelyhez megtalálták a szükséges önrészt is. Nem csekély összegekről van szó: a beruházás értéke biztosan meghaladja majd a 10 millió eurót, magának a tervnek a felújítása is egy kisebb uniós  pályázatnak köszönhető, amely több mint 800 ezer lejbe kerül.

Nyertes pályázat esetén a három templom között sétálóutca lesz, térkőburkolattal, kisebb zöldövezetekkel, padokkal, szökőkúttal. Ugyanakkor készül az a terv is, amelynek révén sikerül föld alá helyezni a villany- és telefonkábeleket, amelyek úgyszintén elrontják a történelmi központ látványát. Az éktelen betonoszlopok helyett a környezetbe illő, régies hangulatot árasztó vasoszlopokkal helyettesítik azokat, a felenyedi úton már megtörtént a huzalok föld alá rejtése. Az ősz folyamán a római-katolikus és az ortodox templomok díszmegvilágítást fognak kapni, a jelenleg felújítás alatt álló református vártemplomnak az esetében ez a kérdés már évekkel ezelőtt megoldódott.

Sétatér-projekt: a magyaroknak több egyszerű beruházásnál

Egy, uniós alapokból történő másik fontos felújítás a Sétatérre vonatkozik, ahol tematikus sétányokat fognak kialakítani, fákat ültetnek, új köztéri bútorzat kerül kihelyezésre, és folytatják a játszótér felújítását. A  pályázatnak van egy nagyon merész tétele is: szeretnének egy olyan, éjjeli megvilágítású sétálóutat kialakítani, amelyik a Sétatérről kiindulva felvisz az Őrhegyre, ahol adott esetben a pompás látványt egy kilátó megépítésével lehetne tovább fokozni. A helyi magyarság szempontjából a Sétatér-projekt több egy egyszerű beruházásnál, hiszen egy olyan sétálóút lenne kialakítva, amely a történelmi városközpontot, a Bethlen-kollégiumtól, összekötné a „büszke Őrheggyel”, olyan célpontok érintésével, mint a volt tanári villák, a Kápolnadombon található, az 1704-es kuruc-labanc harcokban elesett enyedi diákoknak az emlékműve, vagy az a villa, amelyben Áprily Lajos lakott és amely egyszersmind fiai, a költő Jékely Zoltán és öccse, Endre szülőháza is.

A többpillérű terv a város legnagyobb tömbház lakónegyedének, a Micro központi sétálóutcájának a felújítását is megcélozza, amely jelenleg a régi kommunista stílus jegyeit viseli magán. Egy másik pályázati forrásból két hete elkezdődött az enyedi élelmiszerpiac csarnokának a felújítása, amelynek értéke 1,5 millió lej. Továbbmenően, napirendre került a városi közszállítás megújítása, elektromos buszpark létesítése és a közvilágítás takarékos, led égőkre való kicserélése.

Nagyszabású elképzelés az Enyed patakának szabályozása

Egy következő nagyobb horderejű terv a várost átszelő, 7,2 kilométeres szakaszt kitevő Enyed patakának a teljes szabályozása lesz, annak környezeti infrastruktúráját is beleértve. A komoly beavatkozás akkor került napirendre, amikor ezelőtt két évvel a patak elárasztotta a várost. Lőrincz Helga megnyugtatott: a munkálatok után bármilyen nagyságú vízmennyiséget megbír majd a rendszer, hiszen ott ahol szükséges, mélyítik a patakmedret, sok helyen védőfalat emelnek kőből és a 70 cm-nél magasabb helyeken üvegfalak biztosítják majd a rálátást a vízre. A technikai líceum illetve a Bálint-villa közötti híd részén lejárást biztosítanak majd a patakhoz, és természetesen mindenütt rendezik a patakpartot, padokat helyeznek ki, sőt a szabaderdői letérőnél levő hídtól kiindulva egy 3 kilométeres új bicikliutat alakítanak ki.

A nagyobb megvalósítások között említette Lőrincz Helga a városi új bölcsőde megépítését, ami a régi vásártéren lesz, ugyanoda egy új úszodát terveznek, mindezeket a fejlesztési minisztérium projektjei révén. Az alpolgármester a fiatalok számára is jó hírrel szolgált: lesz bicikli- és skate-park az egykori carting pálya területén, sőt a régi termelőszövetkezet bázisán nagy focipálya épül, öltözőkkel, lelátókkal, jelenleg a villamosművek engedélyére várnak. Ugyanakkor az oktatási- és kultúrintézményeink korszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektetnek, például teljesen felújul a technikai líceum, továbbá a régi kultúrház helyett, elsőként az országban, új multikulturális központot hoznak létre.

„Remélem, fáradozásaink nem voltak hiábavalóak és pozitív elbírálásban lesz részünk. Szerencsére eddig minden leadott pályázatot megnyertünk, ez pedig természetesen további munkára ösztönöz” – összegzett Lőrincz Helga.

Borítókép: Nagyenyed (Kis Csaba fotója)