Hat nagyjátékfilm a Telihold versenyében

Hat nagyjátékfilm a Telihold versenyében
Ma kezdődik a Szeben megyei Berethalmon az ötödik Telihold (Lună Plină) filmfesztivál, amelynek nagyjátékfilmes versenyében hat alkotás szerepel. A fantasztikus és horrorfilmeket felvonultató seregszemle trófeájára esélyes többek között Álex de la Iglesia Micsoda spanyol éjszaka! (Mi gran noche) című filmje, amelyet már ma este megtekinthetnek az érdeklődők a Méliès-kertben. A négy Goya-díjra jelölt produkció mellett Románia is képviselteti magát, mégpedig Jamil Hendi nagyjátékfilmes debütjével, A látogatóval (Vizitatorul), amelynek főbb szerepeiben Ionuț Grama, Oana Irina-Dușu és Andreea Boșneag látható; a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből kiderül: eredeti horrorra számíthatunk, amely egy sötét múltú lakást tár elénk, ide költözik be egy csapat fiatal.

Szerepel a versenyprogramban Ali Abbasi pakisztáni születésű színész, rendező Shelley című alkotása, amely egyike volt a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) tizenkét versenyfilmjének is. Röviden arról szól a történet, hogy egy fiatal román lány – akit Cosmina Stratan alakít – béranyaságot vállal a dolgai mihamarabbi rendezése érdekében Dániában, azonban az események sodrásában jóval nagyobb nehézségekkel kell szembenéznie, mint ahogy azt korábban gondolhatta volna. Indiából érkezik a fesztiválra a Qaushiq Mukherjee és Nikon rendezésében készült Ludo, a szigorúan felnőtteknek ajánlott véres történet a horror műfajának eddig jóformán kiaknázatlan területeit is érinti. Svédországot Christian Hallman Sensoria című filmje képviseli, míg Argentína „színeiben” a Resagio (Omen) című pszichothriller, Matias Salinas munkája lesz jelen.

A rövidfilmes verseny közönségének elismeréséért ezúttal hét produkció konkurál, amelyeket Cătălin Mesaru kritikus válogatott össze. Kanadai, portugáliai, franciaországi, csehországi és amerikai alkotások mellett román filmet is beválasztott: ez a Richi álma (Somnul lui Richi), Laurenţiu Gligor és Iulian Stanciu rendezésében.

A fesztiválon Jim Henson Fantasztikus labirintus (Labyrinth) című, harminc éve készített brit–amerikai fantasyjét is levetítik, David Bowie-val és Jennifer Connelly-vel a főszerepben, s immár hagyományosan a The Rocky Horror Picture Show-val (r.: Jim Sharman, 1975) zárul a rendezvénysorozat. További részletek a lunaplinafestival.ro honlapon és az esemény Facebook oldalán olvashatók.