Hat megyei tanácsosa lesz az RMDSZ-nek Kolozs megyében

Kolozs megye RMDSZ-es tanácsosai Csoma Botond társaságában (középen): Antal Géza, Balla Ferenc, Rés Éva, Szabó-Csorba Zsuzsannak, Lőrinczi Zoltán és Vákár István (Fotó: RMDSZ)
Öt helyett hat megyei tanácsosa lesz az RMDSZ-nek Kolozs megyében, ahol a szövetség több mint 43 ezer szavazatot kapott – közölte Vákár István, a Kolozs megyei tanács jelenlegi RMDSZ-es alelnöke. A végleges adatok szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megyei tanácselnökjelöltje, Alin Tise 40,6 százalékkal (120 436 szavazat) nyerte negyedik mandátumát, az RMDSZ jelöltje, Csoma Botond pedig 13,44 százalékot (40 403) tudhat magáénak.

A PNL megyei tanácsosi listája 32,26 (96 479), a Szociáldemokrata Párt (PSD) 17,87 (53 445), az Egyesült Jobboldal  Szövetség (ADU) 14,89 (44 548) , az RMDSZ 14,53 (43 477), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) 10,42 százalékot (31 170) ért el a vasárnapi választáson. Ennek megfelelően a 36 tagú tanácsban a PNL-nek 13, a PSD-nek 7, az ADU-nak 6, az RMDSZ-nek 6 és az AUR-nak 4 mandátum jut.

„Történelmi sikert értünk el, hiszen megerősítettük az önkormányzati jelenlétünket, növelni tudtuk a megyei tanácsosok számát a Kolozs megyei önkormányzatban, amely által a mérleg nyelve leszünk. Számos helyen visszanyertünk olyan pozíciókat, amelyeket négy évvel ezelőtt elveszítettünk. Az európai parlamenti választáson legtöbb helyen a demográfiai arányunkat meghaladó eredményt értünk el. Mindig a Kolozs megyei magyar közösség érdekeit tartjuk szem előtt, ez vezérel bennünket munkánk során a megyei önkormányzatnál és az RMDSZ-ben is. Bebizonyosodott, hogy egy erős megyei jelöltlistával és felkészült, tapasztalt EP-jelöltekkel sikerült elnyernünk az emberek bizalmát. Ennek köszönhetően ezután is lesz beleszólásunk az európai ügyekbe, a minket érintő döntésekbe Brüsszelben, és olyan jövőt próbálunk építeni Kolozs megyében, ahol a magyarok itthon érzik magukat. Köszönjük a sok szavazatot és a bizalmat, az összefogás eredményes volt, a közösségi munkát folytatjuk, s együtt építjük továbbra is Kolozs megyét!” – jelentette ki lapunknak Vákár István, az RMDSZ megyei tanácsosi listavezetője. 

Akárcsak az új összetételű megyei tanács megalakulása és hivatalba lépése szintén októberre várható. Hogy sikerül-e az RMDSZ-nek megőriznie a megyei alelnöki tisztséget az elkövetkező négy évben is, a PNL és az RMDSZ közötti további egyeztetéstől függ.

Az RMDSZ Kolozs megyében tisztséget nyert polgármesterei: Asztalos Isván (Tordaszentlászló), Balázs István Botond (Magyarszovát), Balázs János (Kisbács), Bodis László (Körösfő), Csatlós Árpád (Buza), Marginean János (Várfalva), Póka András György (Kalotaszentkirály).