Háromszínű szilvás-túrós

Sok mindenért szeretem az őszt, de a friss, zamatos gyümölcsökért nagyon. Ilyenkor a legfinomabb az alma, a szőlő, a szilva. Néhány napig szemezgettem a szilvával, és keseregtem azon, hogy nincs időm szilvásgombócot főzni, míg el nem jutottam addig a gondolatig, hogy valami gyorsabbat azért igazán összehozhatnék belőle. Gond egy szál se, ha nincs idő gombócra, készítek valami egyebet, ami szupergyors lesz. Bepakoltam a szatyromba 2 kilót a kéklő gyümölcsből, hogy egy kis friss, fahéjas szilvalekvárt készítsek. Ilyenkor ősszel szoktam ilyent csinálni, a gyümölcsöt kis cukorral és fűszerrel megrottyantom, leturmixolom, és a hűtőben tartom, míg el nem fogy. A megtisztított szilvát kevés cukorral összekavarom, s lassú tűzön egy kiskanál fahéjjal felfőzöm. Már volt ilyen lekvárom a hűtőben, eldöntöttem, hogy valamit ezzel fogok kezdeni. A fahéjas gyümölcs jól talál a tehéntúróval, a vaníliával, semmi rossz nem sülhet ki belőle, ha ezeket összekombinálom. Így gyors túrótortát hoztam össze, de ha valaki még több időt szeretne megspórolni, készítse csak pohárkrémnek, és akkor még zselatint sem kell bele tenni. 

Hozzávalók: 

300 g szilva
2 ek. cukor
500 g tehéntúró 
1 citrom reszelt héja
½ citrom leve
1 csipet só
6-8 ek. vaníliás porcukor
1 csomag vaníliás főzés nélküli pudingpor
200 ml habtejszín
2 kanál lekvár az egyik rétegbe, majd annyi lekvár, amennyivel a torta tetejét bevonhatjuk

Elkészítés: 

A szilvát megmosom, két evőkanál vízzel és két evőkanál cukorral alacsony lángon felfőzöm. Olykor megkavargatva addig rotyogtatom, míg sűrű nem lesz. Erre a célra a keményebb szemeket választom ki, mert jó, ha a kis szilvakockák nem főnek szét. Ha ezzel megvagyok, leveszem a tűzről, s hagyom kihűlni. 

Az utasítások szerint elkészítem a hideg, vaníliás pudingot, összekeverem a tehéntúróval, a porcukorral, a citrom héjával és levével, a sóval, majd a felvert tejszínhabot is beleteszem, összekeverem, és a legvégén a kihűlt szilvakockákat is beleforgatom. Elkészítem a zselatint a rajta lévő utasítás szerint, s beledolgozom a túrós masszába. 

A tehéntúrós, immár szilvás keverék negyedét átteszem másik edénybe, és ezt a részt két-három evőkanál friss, leturmixolt lekvárral ízesítem, színesítem. 

A tortaforma aljára kerül a világos massza, majd a következő rétegben jön rá a lekvárral színesített réteg, a tetejét pedig a lekvárral kenem be. 

Egészséges, finom, gluténmentes (A szerző felvétele)

A tortát a hűtőben egy éjszakán át (de legalább hat órán keresztül) pihentetem. Ha nincs idő vagy türelem arra, hogy a zselatin megkeményedésére várjunk, akkor a zselatint nyugodtan mellőzni lehet, és egyszerűen pohárban rétegezni. Úgy is nagyon mutatós, azzal sem kell szégyenkezni. 

Nagy sikert aratott ez a gyors desszert, krémes állaga mindenkit lenyűgözött, a vaníliás, szilvás, fajéhas, citromos ízkombináció ellen sem emelt senki kifogást. Egészséges és finom, gluténmentes is, így azok is bátran fogyaszthatják, akiknek a búzalisztet kerülniük kell.