Frissített digitális eszköztárral kezdődik az új félév a Sapientia EMTE-n

A Sapientia EMTE 2022-ben elnyert egy nagyszabású, 2,4 millió euró értékű digitalizációs pályázatot, melyet az oktatás és kutatás fejlesztésére fordítanak - olvasható a felsőfokú oktatási intézmény mai sajtóközleményében.

A PNRR: Alapok a modern és megreformált Romániáért! keretében biztosított támogatás segítségével már több olyan beruházást megejthetett az intézmény, amelynek köszönhetően a hallgatók a mai trendeknek megfelelő oktatási és kutatási szoftverekkel, eszközökkel dolgozhatnak akár a következő félévben is, így a megszerzett tudásnak köszönhetően pedig kompetensebb szakemberekké válhatnak. 

A projekt első beruházási szakaszában Csíkszeredában okostáblákat szereztek be, valamint az informatikai és könyvtári felszerelést bővítették, Kolozsváron a filmes-fotós eszköztárat modernizáltak, Marosvásárhelyen pedig laboratóriumokat és számítógépes berendezést korszerűsítettek, és egy 3D-nyomtatót is beszereztek. 

A pályázat segítségével a Sapientia EMTE az innovációs szint és a versenyképesség növelésére törekszik a digitális eszköztár fejlesztése révén. A támogatást az egyetem a PNRR, azaz a Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv pályázatkiírásának egyik nyerteseként szerezte meg, amelynek köszönhetően a projekt 2022 októbere és 2025 decembere közötti időtartamára több mint 12 millió lej vissza nem térítendő támogatásban részesül.

Az oktatási minisztérium által kiírt Nemzeti Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv keretén belül digitális készségek fejlesztésére 2,4 millió euró értékű pályázatot nyert a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a fejlesztés több mint 2000 hallgatót fog érinteni Csíkszerdában, Marosvásárhelyen, Kolozsváron és Sepsiszentgyörgyön. 

A már megvalósult beruházásnak köszönhetően frissített eszköztárral dolgozhatnak a Kolozsvári Kar filmművészet, fotóművészet, média alapképzésen, illetve filmtudomány mesterin tanuló hallgatók, akik a tanórák mellett akár államvizsgafilmjeik készítése során is az új gépekkel dolgozhatnak. A Csíkszeredai Karon az informatikai rendszerek újítása mellett tantermeket szereltek fel okostáblákkal, melyek a korszerű oktatást teszik lehetővé, de a könyvtár is egy profi könyvszkennerrel bővült, így kiváló minőségben válnak feldolgozhatóvá a különböző anyagok. 

A sajtóközlemény szerint az egyetem a továbbiakban még olyan beruházásokra készül a projekt keretében, mint például drónok beszerzése, tolmácsprogramok megvásárlása, high-tech eszköztár kidolgozása, VR-szemüveg vagy épp egy planetárium létrehozása Csíkszeredában. 

Bár az első beruházások csak mintegy egy hónapja zárultak le, a Sapientia máris azon dolgozik, hogy további eszközbeszerzését kiírhassa - olvasható a dokumentuban.