Forgalomkorlátozások, módosított buszútvonalak a sport- és filmfesztivál miatt

A városban zajló nagyszabású rendezvények zökkenőmentes lebonyolítása érdekében a kolozsvári polgármesteri hivatal forgalomkorlátozásokat léptet érvénybe.

A sportfesztivál esetében a lezárják a gépkocsiforgalmat az Stadion sétányon június 17-én hajnali 5 óráig. Emellett nem lehet majd gépjárművel közlekedni a Bem/George Coşbuc utcában sem június 16-án 23 óráig (a CTP-járművek kivételével), mint ahogyan a Függetlenség/Independenței sétány Garibaldi hídtól Bem/George Coşbuc utcáig terjedő szakaszán a Rákóczi-/Napoca-híd felét tartó menetirányban sem lehet majd közlekedni június 16-án 23 óráig. Június 16-án, a Szuperhősök futóversenye alkalmából, lezárják a forgalmat 8 és 11 óra között a következő útvonalon: Kolozsvár Aréna – Függetlenség/Independenței sétány – Bem/George Coşbuc utca – Sétatér/Parcul Central Simion Bărnuțiu – Rákóczi-/Napoca-híd – Türr István/1 Decembrie 1918 sugárút – Kund vezér/Sigismund Toduță utca – Gavril Muzicescu – Türr István/1 Decembrie 1918 sugárút – Rákóczi-/Napoca-híd – Függetlenség/Independenței sétány – Kolozsvár Aréna. 

A Kolozsvár Aréna mellett működő mozgópiac ma átköltözik a Függetlenség/Independenței sétány Bem/George Coşbuc utcától Garibaldi hídig terjedő szakaszára, és 6 és 16 óra között tart nyitva (ez idő alatt szünetel a gépkocsiforgalom az érintett szakaszon).

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál rendezvényei miatt lezárják a gépkocsiforgalmat a Főtér keleti oldalának harmadik sávján a fesztivál teljes időtartamára (június 14-24 között). Emellett kitiltják a kocsikat június 15 és 24 között 21.30 órától 23.30 óráig (amikor a helyzet megkívánja) a Jókai/Napoca utcából, a Főtér déli és keleti oldaláról, a Deák Ferenc/Eroilor utcából. Június 14 és 23 között 20 órától 23 óráig a Iulius Parkba is tilos lesz behajtani járművel. Június 22-én 22 órától június 23-án 2 óráig lezárják a gépkocsiforgalamt a Nordului utca és a Romulus Ladea utca kereszteződésétől (az ott lakók kivételével) a filmfesztivál zárógálájának zavartalan lebonyolítása érdekében (amikor a helyzet megkívánja).

A Kolozsvári Tömegközlekedési Vállalat (CTP) is közleményben tájékoztatott a járatait érintő változásokról. Június 15-én 5 órától június 16-án 13 óráig a következő módosítások lesznek érvényben: a villamosok helyett autóbuszok fognak közlekedni a 101A vonalon a Bucsony/Bucium utca és az Állomás/Gării tér között. Menet a buszok a Bucsony/Bucium utca – Kalányos/Primăverii utca – Nyárfasor/Plopilor utca – Garibaldi híd – Hétvezér/14 Iulie tér – Vasvári Pál/Octavian Goga utca – Rákóczi-/Napoca-híd – Függetlenség/Independenței sétány – Malom/Bariţiu utca – Nagy/Horea utca – Állomás/Gării tér útvonalon közlekednek. A járat nem áll meg a Kolozsvár Aréna megállóban. Jövet a buszok az Állomás/Gării tér – Nagy/Horea utca – Fellegvári/Drăgălina út – Vasvári Pál/Octavian Goga utca – Garibaldi híd – Nyárfasor/Plopilor utca – Kalányos/Primăverii utca – Bucsony/Bucium utca útvonalon közlekednek. A járat nem áll megy a magyar opera megálló keleti oldalán, de megáll a Fellegvári/Drăgălina úti megálló északi oldalán, az Vasvári Pál/Octavian Goga utcai megállóban és a Hétvezér/14 Iulie téri megállóban. 
Az Állomás/Gării tér és Munka/Muncii sugárút között közlekedik a 100-as villamos.

A 30-as buszjárat és a Cora buszjárat is módosított útvonalon közlekedik. Menet a járat a Garibaldi híd – Villamosművek/Uzinei Electrice utca – Ecetgyár/Oţetului utca – Mócok/Moţilor útja útvonalon közlekedik. Nem áll meg a Kolozsvár Arénánál és a Sport hotel megállónál, de megáll a Stadion sétányon és Villamosművek utcai megállóban. Jövet a járat a Mócok/Moţilor útja – Ecetgyár/Oţetului utca – Garibaldi híd útvonalon hald. Nem áll meg a Kioszk és a Függetlenség/Independenței sétány megállónál, de megáll a sportcsarnoknál és a Villamosművek utcai megállóban. 

Az M26-os autóbusz útvonal is módosul. Menet a járat a Függetlenség/Independenței sétány – Garibaldi híd – Hétvezér/14 Iulie tér – Vasvári Pál/Octavian Goga utca – Rákóczi-/Napoca-híd – Függetlenség/Independenței sétány – Malom/Barițiu utca – Széchenyi/Mihai Viteazul tér útvonalon halad. A busz nem áll meg a Kolozsvár Arénánál, de megáll a Napoca szállodánál. A buszjárat jövet a Széchenyi/Mihai Viteazul tér – Malom/Barițiu utca – Függetlenség/Independenței sétány – Rákóczi-/Napoca-híd – Vasvári Pál/Octavian Goga utca – Hétvezér/14 Iulie tér – Garibaldi híd – Villamosművek/Uzinei Electrice utca – Ecetgyár/Oţetului utca – Monostori/Manastur út útvonalon halad. Nem áll meg a Sport hotel és Sörgyár megállóban, de megáll a Vasvári Pál/Octavian Goga utcai és Hétvezér/14 Iulie téri megállóban. 

A városban zajló események miatt június 14-16 között 23.30 óráig meghosszabbítják a 6-os, 25-ös, 9-es, 21-es, 24-es, 30-as, 35-ös, 101-es és 102-es járatok menetrendjét. Emellett a 25N, 5N és 54N éjszakai járatok is rendelkezésre állnak. Erre vonatkozó részletes információkat a www.ctpcj.ro honlapon és a Tranzy alkalmazásban lehet találni.