Forgalmi engedélyek csendőrségi felügyelettel

Forgalmi engedélyek csendőrségi felügyelettel
A csendőrség alakulatának kellett közbelépnie annak érdekében, hogy lecsituljanak a kedélyek az Albac utcai, forgalmi engedélyeket kibocsátó ügyosztálynál, ahol tegnap reggel lökdösődés alakult ki. A felháborodást az okozta, hogy egyesek már hétfőn este összeállították a sorban állók jegyzékét, viszont a kedden reggel érkezők közül sokan erről nem tudtak, amikor az intézmény által működtetett automata kibocsátotta sorszámokat szerették volna beszerezni.

A reggeli nyitáskor mások azt kifogásolták, hogy a listát nem tartják be, egyesek befurakodtak a sor elejére. „Megjelentek olyanok, akiknek az arcát nem láttam, s akik bementek előre. Ezek azok, akik használt autókat hoznak Németországból. Mi sorban állunk, felírtuk magunkat a listára, s azt láttam, hogy elém kerültek. A listát már hétfőn este összeállítottuk – mondta az egyik személy. Egy másik azt nyilatkozta: nem tudott a jegyzék létezéséről, s hajnali 5 órától várta a nyitást a helyszínen.

„Nem tudom, ki találta ki a listát. Én hajnali 5 órakor itt voltam. Megtudtam, hogy 150 személy van azon a listán, s reggel fél kilenckor napi maximum 180 sorszámot bocsátanak ki. Interneten is meg lehet oldani a beütemezést, de április a legközelebbi időpont” – magyarázta az illető.

Adott pillanatban az emberek nyugtalanná váltak, lökdösődni és kiabálni kezdtek, így az intézmény vezetősége a csendőrséghez fordult segítségért. Tíz óra tájt Györke Zoltán alprefektus is a helyszínre érkezett.

Gheorghe Vuşcan prefektus később azt nyilatkozta: a forgalmi engedélyeket kibocsátó osztály napi maximum kétszáz iratcsomót tud feldolgozni, de miután a sajtóban egymásnak ellentmondó híresztelések jelentek meg azzal kapcsolatban, hogy valamilyen rendelkezéseket módosítanának, az emberek megrohamozták az ügyosztályt, és mindenféle listát készítettek arról, hogy ki volt itt előbb. „Mi ezeket nem tudjuk ellenőrizni, s emiatt elégedetlenségek adódnak. Vannak minden hájjal megkent emberek, akik monopolizálni akarják a jegyzékek összeállítását, s pénz ellenében sorszámokat adnak el. Ez nincs rendjén. A jóhiszemű emberek ugyanazokba a személyekbe ütköznek. Ezt jeleztem a rendőrségnek” – jelentette ki a kormány helyi képviselője.

Vuşcan hozzátette: a megoldást a személyre szabott sorszámok jelentik – ezeket nem lehet majd eladni. „Február elsejétől tízszeresére nőtt az intézményhez fordulók száma, a személyzet pedig ugyanaz maradt. Remélem, a napokban rendeződik a helyzet” – tette hozzá a prefektus.

Mint ismeretes, február elsejétől nem kell fizetni a környezetvédelmi adót a forgalomba írandó kocsi után.