Elkezdődött az Untold fesztivál, fokozzák a rendőri felügyeletet

Tizenhárom megyéből érkezett csendőrök segítik kolozsvári kollégáikat

A szervezők szerint a szórakozás garantált lesz (fotó - UNTOLD Facebook)
Megnyitotta Kolozsváron kapuit csütörtökön az Untold fesztivál, amelyet, bár még „csak” a kilencedik kiadásához érkezett, Románia legnagyobb zenei fesztiváljának tartanak, és amelyre külföldről is sokan érkeznek. A szervezők nagy számú látogatóra számítanak, ezért a csendőri felügyelet is fokozottabb lesz, a kolozsvári csendőrséget az ország tizenhárom megyéjének vészhelyzeti felügyelőségétől érkezett szakemberek segíti majd a munkájában. Bár a lakosságot továbbra is megosztja a fesztivál helyszíne valamint megszervezési módszere (lévén, hogy lezárják például a Sétatér nagy részét, ahova csak a fesztiválozók mehetnek be, a koncertek pedig éjszakába nyúlóan tartanak), a fesztiválozók jelentős bevételi forrást jelentenek ebben az időszakban a városnak, főleg a vendéglátási egységeknek. Az idei fesztiválra a Kolozsvár Aréna maximális befogadóképességét 60 177 főre becsülte a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség, ami körülbelül 3500 fővel kevesebb a tavalyinál.

Annak érdekében, hogy a fesztivál résztvevői lehetőleg csak kellemes emlékekkel távozzanak, a csendőrség alkalmazottai naponta teljesítenek gyalogos és autós járőrözést a városban valamint a fesztivál területén, hogy törvénysértések esetén minél hamarabb beavatkozhassanak – írják a közleményben. A túlzsúfoltság és az antiszociális viselkedés megelőzése érdekében különös figyelmet fordítanak a fesztivál helyszínéhez közeli területekre is, beleértve a fesztivál kapuinak környékét is. Arra is felkészülnek, hogy bármilyen helyzetben beavatkozzanak, ezért 24 órás intervenciós csapatok és szolgálati kutyákkal ellátott csapatok is készen állnak a bevetésre. 

A csendőrség egyúttal a résztvevők és a lakosság segítségére is számít, olyan értelemben, hogy együttműködésre szólítanak fel, elvárva, amennyiben bárki tanuja lenne valamilyen rendbontásnak, szabálysértésnek, antiszociális cselekedetnek, akkor forduljon segítségért a csendőrökhöz, rendőrökhöz, értesítse őket. Arra is felkérik a fesztiválozókat, hogy ne vegyenek részt olyan tevékenységekben, amelyek megzavarhatják a rendezvény zavartalan lebonyolítását, továbbá szigorúan tartsák be a törvényes előírásokat, viselkedjenek civilizáltan és felelősségteljesen. Ehhez kapcsolódóan egyúttal szigorú büntetésekre is figyelmeztetnek rendbontás, szabálysértés vagy törvénytelen cselekedet esetén. 

Tizenhárom megyéből érkezett csendőri segítség 

Mint az előző fesztiválok idején, most is különösképpen figyelnek a tűzesetek elkerülésére, több mint 130 tűzoltó teljesít szolgálatot, mellettük jelen lesz 22 mentőorvos, 4 orvosi asszisztens és 32 önkéntes a SMURD részéről. Naponta három tűzoltóautó és 8 mentőautó áll készenlétben. A jobb felkészülés és gyorsabb beavatkozás érdekében, ebből az alkalomból a tűzoltóságot a vészhelyzeti különleges beavatkozási egység tűzoltói is segítik majd, sőt, több megyéből – Maros, Kovászna, Hargita, Bihar, Beszterce-Naszód, Hunyad, Szilágy, Szatmár, Brassó, Suceava, Mehedinți, Dâmbovița, Vaslui – érkeznek kollégáik az ottani vészhelyzeti felügyelőségektől. A csendőrség tájékoztatása szerint a fesztivál területén két orvosi ügyelet és két elsősegélynyújtó pont működik.

Arra is figyelmeztetnek a közleményben, hogy a Kolozs Megyei Rendőrfelügyelőség is naponta mozgósítja szakosodott csapatait számos területről (közrend, közlekedésrendészet, bűnügyi nyomozás, gazdasági bűncselekmények nyomozása, törvényszéki nyomozás, fegyverek, robbanóanyagok és veszélyes anyagok osztálya); a rendőrök folyamatosan járőröznek majd a fesztivál területén belül és azon kívül is. Szigorúan ellenőrizni fogják a gépjárművezetőket, hogy kiszűrjék azokat, akik alkoholt vagy kábítószert fogyasztottak. Ugyanakkor idén is rendszeresen járőröznek majd helikopterrel a város felett. Ehhez kapcsolódóan ígérik, hogy a kolozsvári repülőtéri határrendészet a várakozási idő növekedése nélkül igyekszik minél hatékonyabban ellenőrizni a schengeni térségbe való belépést és kilépést egyaránt.

Visszatérő problémát okoz a kábítószer 

Minden alkalommal visszatérő probléma a kábítószerek kiszűrése, ebben a határrendőrség is részt vesz, a pszichoaktív anyagok felderítésére szakosodott kutyákkal. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján ismételten emlékeztetnek a közleményben, hogy a pszichoaktív anyagok behozatala Romániában a hatályos törvények szerint büntetendő.

Az országos drogellenes ügynökség egy tájékoztató kampányt is indított Biztonságos fesztivál elnevezéssel, az intézmény honlapján (www.ana.gov.ro) lehet tájékozódni ennek a részleteiről, többek között arról is, mit tekintenek legálisnak és illegálisnak, illetve hova forduljanak a bajba jutottak sürgősség esetén. 

Szórakozás helyett emberkereskedelem áldozata lehetsz – figyelmeztetnek 

A tájékozatlanság az emberkereskedelem szakaszairól, a kizsákmányolás formáiról és a kiszolgáltatott helyzetben való viselkedésről könnyen elvezethet oda, hogy a fesztiválra szórakozni érkező fiatal az emberkereskedelem lehetséges áldozatává válhat – figyelmeztet közleményében a csendőrség. Amint írják, a kiszolgáltatott személyek kizsákmányolás céljából történő toborzása továbbra is jelentős kockázatot jelent, még egy hasonló fesztivál szervezett keretei között is. Ezért arra intenek, ismeretlenekkel vagy alig megismert személyekkel senki ne távozzon úgy, hogy arról ne tájékoztasson megbízható személyt, valamint se telefonjukat, se személyi igazolványukat ne adják oda másnak, hiszen „mindezek a kizsákmányolás és az emberkereskedelem hosszú útjának kezdetét jelenthetik” – fogalmaznak. Azt is javasolja a csendőrség, hogy aki ilyen jellegű, veszélyesnek tűnő helyzetet észlel, azonnal jelezze a 0800 800 678 ingyenes telefonszámon.