Figyelmeztetés a postaigazgatónak: menesztik ha nem kézbesítik időben a nyugdíjakat

Marcel Ciolacu kormányfő
Ha nem kézbesítik a nyugdíjakat a postások általános sztrájkja miatt, a vállalat vezetőjének távoznia kell tisztségéből – jelentette ki kedden az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök, aki a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőtanácsának ülése után nyilatkozott a sajtónak. Többek között arról faggatták, van-e esély a postai alkalmazottak bérének növelésére, tekintve, hogy sokan közülük általános sztrájkba léptek az alacsonynak vélt fizetések miatt.

A kormányfő rámutatott: hétfő este is tárgyalt a témáról az illetékes miniszterrel (a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős Bogdan-Gruia Ivannal) és a Román Posta igazgatójával, Valentin Ştefannal, utasítva őket, hogy mielőbb találjanak megoldást a problémákra. „Ha a sztrájk miatt nem kézbesítik a nyugdíjakat, azt hiszem, az igazgatónak távoznia kell a vállalat éléről” – fogalmazott Ciolacu.

A postai alkalmazottak sztrájkja hétfő reggel kezdődött. A Romániai Postai Dolgozók Szakszervezetének (SLPR) elnöke, Ionel Oţelea az Agerpresnek azt nyilatkozta, hogy mintegy nyolcezer postás sztrájkolt, harminc megyében. Emlékeztetett arra, hogy a SLPR országosan reprezentatív szakszervezet ugyan, de nincs jelen az összes megyében. Hozzátette, hogy az általános munkabeszüntetés a kollektív munkaszerződés aláírásáig és a bérkövetelések teljesítéséig tart. 

A szakszervezet nettó 400 lejes béremelést és a szolgálati idő függvényében 10, 15 és 25 százalékos hűségpótlékot kér. Ezt azzal indokolja, hogy a fizetések növelése nélkül júliustól az alkalmazottak 90 százalékának a jövedelme nem fogja meghaladni az országos minimálbért, amelynek bruttó összege júliustól 3700 lejre emelkedik.

Ionel Oţelea a Román Posta vezetőségét okolta a sztrájk kirobbantásáért. Elmondta, hogy szerinte ez elkerülhető lett volna, ha már decemberben – a munkakonfliktus kezdetekor – leülnek tárgyalni a szakszervezettel. 

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) azt közölte, hogy a postai alkalmazottak e-mailekben készülnek felhívni a kormánykoalíció vezetőinek figyelmét a problémáikra. „Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă elektronikus postaládai megtelnek a sztrájkoló postai dolgozók üzeneteivel” – tudatta hétfőn a BNS.
Ugyanakkor, a Román Posta hétfő reggel a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy az alkalmazottak korábban bejelentett országos sztrájkja ellenére az ország legtöbb megyéjében „a szokásos módon zajlik” a vállalat tevékenysége.
Mint írták, tudomásul vették a SLPR döntését a sztrájk kirobbantásáról, de ez szerintük nem fogja befolyásolni a vállalat működését, mert az alkalmazottaknak mindössze egyötöde támogatta az általános munkabeszüntetést.

A postavállalat vezetősége külön üzent a két millió nyugdíjasnak, akiknek a nyugdíját a postások kézbesítik, hogy időben megkapják a juttatásaikat. „Továbbra is minden erőfeszítést megteszünk a kollektív munkakonfliktus lezárásért” - olvasható az Agerpres által idézett közlésben. 

(Borítókép: Marcel Ciolacu/Facebook)