Felújítanák a Tordai Polgármesteri Hivatal épületét

Energetikailag korszerűsítenének iskolákat, kórházat

Felújítanák a Tordai  Polgármesteri Hivatal épületét
A Tordai Polgármesteri Hivatal az Országos Helyreállítási Tervhez pályázott, hogy felújíthassák a városháza épületét. Amennyiben a pályázatot nyertesnek nyilvánítják az 1886-ban épült ingatlan korszerűsítésére több mint tízmillió lejt költhetnek. Elsősorban hőszigetelési munkálatokat végeznék el, továbbá korszerűsítenék a villanyhálózatot, napelemes pannókat szerelnének fel, megjavítanák a tetőt, de külső- és belső javítási munkálatokra is készülnek. A tervekben az is szerepel, hogy az épület környékén két elektromos autó töltőállomást is megépítenek. Az épület helyrehozatala mellett fontos szempont az épület energiahatékonyabbá tétele is. Csép Leylla RMDSZ-es városi tanácsos az 1886-ban befejezett épület történetéről mesélt, és beszámolt a folyamatban levő munkálatokról is. Fontos megvalósításként emelte ki, hogy sikerült rendezni a régi vegyiüzemek lerakatának területét, ahova tízhektáros parkot terveznek.

A Tordai Polgármesteri Hivatal jelenlegi székhelyének felújítására vonatkozó pályázatról Csép Leylla RMDSZ-es városi tanácsos számolt be lapunknak. – Torda polgármestere, Cristian-Octavian Matei nemrég ismertette a városi önkormányzat székhelyének felújítására vonatkozó projektet, amelyet az országos helyreállítási tervből (PNRR) kívánnak finanszírozni. A tordai magyarok által Széna térként ismert telek – amelyen a mai városháza áll – a 19. század közepén Weér Farkas és Kemény Farkas tulajdona volt. Torda-Aranyos vármegye igazgatása megvette a telket, majd a kolozsvári Horváth Gyula vállalkozót bízták meg az építkezési munkálatokkal Halmai Andor tervei szerint – mesélte a városi tanácsos. A munkálatok 1884-ben kezdték el, és 1886-ban fejezték be. 1886-tól ott székelt Torda-Aranyos megye közigazgatósági hatósága. 1918 után abban az épületben működött a város polgármesteri hivatala – tudtuk még meg a tanácsostól. – A jelenlegi tanácsteremben, ahol ülésezünk, megőrizték a régi gyönyörű kályhát, amelyet már nem használunk. A kisebb termekben még a régi parkett van, a polgármester irodájában pedig korabeli íróasztal áll – nyilatkozta lapunknak Csép Leylla, aki szerint reneszánsz és barokk stílusú díszítőelemek egyaránt megtalálhatóak az épületen.

A tanácsos tisztában van azzal, hogy a pályázat benyújtásától a megvalósításig még hosszú az út: ha nyertesnek nyilvánítják a pályázatot, akkor be kell szerezni az ehhez szükséges engedélyeket, le kell bonyolítani a versenytárgyalást, és csak ezt követően kezdődhetnek el az épületben a felújítási munkálatok. Elmondta: az épület helyrehozatala mellett fontos szempont az ingatlan energiahatékonnyá tétele, mert ezáltal mérsékelhető az energiafogyasztás, ami tükröződik majd a számlákon is. Az energetikai korszerűsítést a belvárosban található iskolákra és a kórház épületére is kiterjesztik.

– Egy éve folynak a színház épületének felújítási munkálatai. A kivitelezésre másfél évet szántak, így őszre elkészülnek vele. A főtér felújítása nagyon fontos a tordaiak számára: tavaly nyár elején eltávolították a betonlap burkolatot, és most gránit kövekkel rakják ki a főteret. A munkálatok befejezése nyárra várható. A főtéren, a polgármesteri hivatal épülete melletti parkot korszerűbbé és gyerekbarátabbá teszik, ahol télen korcsolyapálya működne. Szintén a PNRR-ből fedezzük az utcák javítását, és nagyon jó lenne a terelőutat is ebből finanszírozni – fogalmazott a városi tanácsos.

Csép Leylla arról is beszámolt, hogy egy év alatt felszámolták a város külterületén található egykori vegyi üzemek lerakatát, és helyrehozták a tízhektáros területet. Az Aranyos folyó túlsó oldalán, a mikronegyedként ismert lakónegyed melletti terület helyreállítási munkálatai lezárultak, megtörtént az átadás-átvétel. A lerakat helyére parkot szeretnének kialakítani, az ezt célzó pályázatot a közeljövőben nyújtják be.

(Borítókép: Rohonyi D. Iván)