Felmérés: Geoanăban és Bocban bíznak a legtöbben

Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes és Emil Boc liberális párti kolozsvári polgármester bizalmi indexe több mint harminc százalékos a románok körében, őket követi Victor Ponta volt miniszterelnök, Marcel Ciolacu kormányfő, Gabriela Firea, Cristian Diaconescu, Diana Șoșoacă, George Simion, Nicolae Ciucă és Cătălin Drulă – derül ki az INSCOP közvélemény-kutató által készített, a Digi 24.ro hírportál által ismertetett felmérésből.

A közvélemény-kutatás szerint a rangsort vezető Mircea Geoană a megkérdezettek 34 százalékának élvezi a nagy és nagyfokú bizalmát. A NATO főtitkárhelyettest Emil Boc követi 32,4 százalékkal, majd Victor Ponta volt kormányfő 24,1 százalékkal. A listán a sort Marcel Ciolacu szociáldemokrata folytatja, aki a megkérdezettek 20,5 százalékának élvezi a bizalmát, őt követi Gabriela Firea PSD-s szenátor 19,5 százalékkal, Cristian Diaconescu, a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnöke 19,1 százalékkal, majd Diana Șoșoacă (SOS Románia) szenátor (18,6, és George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke 15,4 százalékkal. 

Az INSCOP felmérése szerint Nicolae Ciucăban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a szenátus elnökében a megkérdezettek 12 százaléka, Cătălin Drulă képviselőben, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökében pedig a megkérdezettek 5,8 százaléka bízik.

Az INSCOP közvélemény-kutatása által felvetett politikusok közül Klaus Iohannis hivatalban levő államfő bizonyult a legismertebbnek: a válaszadók 98,9 százaléka mondta, hogy hallott róla. Az ismertségi listán az államfőt Diana Șoșoacă, a parlamenti botránykeltéseiről hírhedt szenátor követi 96,7 százalékkal, majd folytatja a sort Victor Ponta 95,7 százalékkal, Marcel Ciolacu 93,9, Gabriela Firea 91,7 százalékkal és Emil Boc 90,7 százalékkal. 

Mircea Geoanăról a megkérdezettek 89,6 százaléka mondta, hogy hallott már, Nicolae Ciucă liberális pártvezérről 84,4 százalékuk, George Simion AUR-elnökről a válaszadók 82,3 százaléka. Cristian Diaconescut a megkérdezettek 68,2 százaléka ismeri, az USR vezetőjét, Cătălin Drulăt 43,6 százalékuk, Remus Pricopie egyetemi tanárt, politikus, a második Ponta-kormány volt tanügyminiszterét 23,5 százalékuk.

A Digi 24 hírportál által idézett Remus Ştefureac, az INSCOP kutatási igazgatója a felmérés eredményeit értékelve kiemelte: mind Mircea Geoană, mind Emil Boc „a politikai összeomlás nehéz időszakaiból térnek vissza”, és mindketten következetesen újra felépítették magukat, távol az országos politikától – egyik a nemzetközi színtéren, a másik a helyi közigazgatásban. 

„Ez rámutat arra, hogy a románok többsége nagyon igényes a jelenlegi politikai pártvezetőkkel szemben, és inkább az országos politikában kevésbé aktív, de a saját tevékenységi területükön eredményeket felmutató személyiségeket részesíti előnyben” – állapította meg Remus Ștefureac. 

A felmérést a News.ro hírügynökség megbízásából az INSCOP Research végezte. Az adatokat január 16. és 24. között gyűjtötték, telefonon keresztül lekérdezett kérdőíves módszerrel. A minta 1100 személyből állt, és reprezentatív a romániai, 18 éves, illetve annál idősebb lakosság jelentős szociodemográfiai kategóriái (nem, életkor, foglalkozás) szerint. A hibahatár ± 3 százalék, 95 százalékos megbízhatóság mellett, írja a Digi 24.ro.