Fekvőrendőr a Frunzişului utcában

Fekvőrendőr a Frunzişului  utcában
A közlekedésrendészet, az egyetemek és a kolozsvári városháza szakembereiből álló bizottság döntése alapján a sorozatos balesetek elkerülése érdekében fekvőrendőrt és menetirány-elválasztó oszlopokat helyeznek el a Monostort a Hajnal negyeddel összekötő úton. Amint arról lapunk is beszámolt, a Frunzişului utcában levő hajtűkanyarban egymást érik a balesetek: a már régebben bevezetett 30 kilométer/órás sebességkorlátozást szinte egyetlen gépkocsivezető sem tartja be, a túlzott sebesség miatt pedig a kanyarban az autók sokszor a szembejövő sávra sodródnak, összeütközve a szabályosan közlekedő járművekkel.

„A sebesség csökkentésének más módszerét kell választanunk. Feltétlenül szükség van a figyelmeztető táblákra és a fekvőrendőrökre mind a Hajnal negyedbe, mind a Monostorra vezető irányba” – érveltek a szakemberek a bizottsági ülésen, a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC) vezérigazgatója azonban ellenezte az intézkedést.

„Képzeljék el, amint az utasokkal teli 43-as autóbusz kijön a megállóból, a sofőr padlógázt ad, hisz le kell küzdenie az emelkedőt, s aztán lassítania kell a fekvőrendőr miatt... Ez kivitelezhetetlen” – érvelt Liviu Neag.

A testület végül úgy döntött: a Hajnal negyed irányába haladókat csupán rezgést okozó keresztirányú felfestéssel próbálják rávenni a sebesség csökkentésére, míg a Monostorra igyekvő gépkocsivezetőknek pedig le kell majd lassítaniuk a hajtűkanyar előtti fekvőrendőr miatt. Mindkét oldalon lesznek sávelválasztó, illetve azt behatároló, műanyagból és gumiból készülő  oszlopocskák, hogy a gépkocsivezetők például ne hajthassanak át a szembejövő sávra, kikerülve ezáltal a fekvőrendőrt.

Emil Boc emlékeztetett: a Lidl áruház kötelessége lett volna körforgalmat létrehozni az üzlet előtt, de nem tette meg. – A Lidl érvényes órarend nélkül működik, s addig nem vagyunk hajlandók hivatalosan láttamozni az új épületet, amíg nem tesznek eleget az építkezési engedélyben megszabott feltételeknek, azaz létrehozzák a körforgalmat. Mi több, már kértük a tevékenység felfüggesztését, ezt megfellebbezték, az ügy jelenleg a törvényszéken van – fakadt ki az elöljáró.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

az év első hat hónapjában, az ezekben okozott kár összege több mint 155 millió lejre rúg – nyilatkozta vasárnap a Román Rendőrség gazdasági bűncselekményeket vizsgáló osztályának vezetője.
Közhír
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) 25 megye folyóvizeire.
Közhír