EZÜSTÉRMES A KOLOZSVÁRI CFR 1907!

CFR, labdarúgók, gólöröm
Kolozsvári góllövők egymást közt: Daniel Bîrlegea, Ciprian Deac és Panajiótisz Tahcídisz
A Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata szenzációs, 5–1 (4–0) arányú győzelmet aratott a Konstancai Farul ellen hazai pályán, a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban a romániai élvonal utolsó fordulójában, ezzel a Szuperliga második helyén végzett, és kiharcolta a Konferencia Liga-selejtező második fordulójában való indulást.

A találatokon Ciprian Deac (8. perc, 11 m), a görög Panajiótisz Tahcídisz (16. perc), a horvát Karlo Muhar (22. perc), Daniel Bîrligea (37. perc) és a nigériai Philip Otele (87. perc), illetve Cristian Ganea (65. perc) osztozott.

A vasutasok ezzel a sikerrel pontosan ugyanúgy vágtak vissza az előző idény bajnokának, mint ahogy kikaptak a felsőházi ráadás első felének a végén Ovidiuban.

A fővárosi Radu Petrescu vezette találkozót 7931 néző tekintette meg a fellegvári arénában, a VAR-szobában a nagykárolyi Kovács István bíráskodott.

A házigazdák viszonylag gyorsan vezetést szereztek, a 6. percben Alexandru Buzbuchi hazaadásnál túl szélesen vette át a labdát, Daniel Bîrligea megelőzte, a kapus pedig elsodorta a csatárt. Videóbírózás után a szabálytalanság büntetőt ért, amit elsőre kivédett ugyan Buzbuchi, de a Farul játékosok túl korai berohanása miatt a 11-est megismételték. Ciprian Deac ugyanabba a jobb sarokba lőtte a labdát, a kapus pedig hiába vetődött (8. perc: 1–0). Újabb nyolc perc múlva a CFR 1907 megduplázta előnyét: ellentámadás során Bîrligea rohant fel, kényszerítővel visszakapta a labdát, az alapvonaltól pontosan passzolt vissza Panajiótisz Tahcídisznek a 16-os vonalára, a görög pedig szenzációsan, bal külsővel a kapu jobb oldalába lőtt (2–0). A 19. percben Bîrligea is feliratkozhatott volna a góllövőlistára, óriási helyzetben, egy az egyben a kapussal fölétrafált. A harmadik gól így is hamar összejött: Deac jobbról az alapvonalról pontosan adta be a labdát, a horvát Karlo Muhar pedig kihasználva Buzbuchi bizonytalanságát a kapuba bólintott (22. perc: 3–0). A 28. percben Bîrligea lesgólt lőtt, tíz percre rá viszont eljött az ő ideje is: ismét Deactól érkezett a passz a 16-os közelébe, a csatár jobbal átvette a labdát, ballal pedig hatalmas gólt ragasztott a jobb felső sarokba, igaz, a lövés kissé irányt változtatott a portugál védőn, Diego Queiróson (4–0). A félidőt a vasutasok uralták, szinte minden mutatójuk jobb volt a Farulnál, amely a 42. percben találta el először a kaput: Ionuţ Vînă mintegy 30 méteres lövését parádésan vetődve mentette Răzvan Sava kapus. 

A Farul szépített a középkezdés után 20 perccel, Cristian Ganea bal oldali támadás végén kötényt adott Savának (65. perc: 4–1). A második játékrészben kissé alább hagyott a hazaiak lendülete, gólhelyzet azonban így is maradt. Philip Otele fejesét hárította a kapus a 67. percben, a nigériai támadó húsz percre rá talált be csereként beállt honfitársa, Peter Michael jobb oldali beadása után, és a 87. percben beállította az 5–1-es végeredményt. Ezzel a kolozsváriak helyi gólkirálya 14-re növelte találatai számát a bajnoki idényben.

Dan Petrescu csapata: Răzvan Sava – Vasile Mogoș (89. perc Crisitan Manea), Matija Boben, Anton Kreszics, Mário Camora – Panajiótisz Tahcídisz (84. perc Durel Avounou), Kader Keita (89. perc Matei Ilie), Karlo Muhar – Ciprian Deac (89. perc Alin Fică), Daniel Bîrligea (76. perc Peter Michael), Philip Otele; fel nem használt cserék: Hindrich Ottó, Cristian Bălgrădean – Yacoub Aly Abeid, Arlind Ajeti, Alan Aussi, Omar El Kaddouri és Valentin Serebe. 

A siker és a második hely egyenes ági Konferencia Liga szereplést ér, a CFR 1907 a rájátszás második felében mind az öt meccsét megnyerte. A Gheorghe Hagi edzette Farul az utóbbi négy mérkőzésen egyetlen pontot szerzett, 14 gólt kapott, mindössze 6-ot rúgott, és a 4. helyen végzett.

*

A nap másik mérkőzésén a kolozsváriaktól két ponttal lemaradt Krajovai Universitatea fordulatos találkozón 3–2 (0–1) arányban legyőzte a német Bernd Storck irányította Sepsiszentgyörgyi Sepsi Olt Sportklubot, a harmadik helyen zárt, és még egy selejtező vár rá a Konferencia Ligába jutásért.

A Ion Oblemenco Stadionban 9011 néző tekintette meg a piteşti-i Cătălin Popa vezette találkozót. A székelyföldi gárda szerezte meg a vezetést Marius Ştefănescu találatával (21. perc), a második félidőben viszont az oltyánok fordítottak: a debütáló Ştefan Bană 24 másodperccel a kezdőrúgás után volt eredményes, a bosnyák Elvir Koljics pedig kavarodás után lőtt gólt a léc alá (52. perc: 2–1). A 66. percben az ex-CFR-es horvát Gabriel Debeljuh Andrei Dumitrescu beadását fejelte a kapuba, és egyenlített (2–2), a 79. percben viszont Alexandru Mitriţă passzát Andrei Ivan értékesítette, és beállította a 3–2-es végeredményt.

A Sepsi összeállítása: Niczuly Roland – Ciobotariu, Ninaj, Florin Ștefan (70. perc Varga Kevin) – Oroian (77. perc Denis Rența) – Alimi, Aganovics (60. perc Sherif Kallaku), Varga Roland (59. perc Andres Dumitrescu) – Ștefănescu, Debeljuh, Cosmin Matei; Dinu Moldovan, Gedő Hunor Botond – Kocsis Norbert, Batzula Hunor, Juraj Badelj.

A krajovaiak – akik ebben az idényben mind a négy találkozón legyőzték a Sepsit – a Galaci Oţelul és a Kolozsvári U FC közti vasárnap 14.30-kor esedékes párharc győztesével mérkőznek a nemzetközi kupáért (utóbbi mérkőzést élőben közvetíti a DigiSport, az Orange Sport és a Prima Sport tévéadó). A Sepsi az 5. helyen végzett.

Eredmények, Szuperliga, rájátszás, 10., utolsó forduló: • Kolozsvári CFR 1907–Konstancai Farul 5–1 (gól: Ciprian Deac – 8., 11 m, Panajiótisz Tahcídisz – 16., Karlo Muhar – 22., Daniel Bîrligea – 37. és Philip Otele – 87. perc, illetve Cristian Ganea – 65. perc) • Krajovai Universitatea–Sepsiszentgyörgyi Sepsi Olt Sportklub 3–2 (Ştefan Bană – 46., Elvir Koljics – 52. és Andrei Ivan – 79. perc, illetve Marius Ştefănescu – 21. és Gabriel Debeljuh – 66. perc). A forduló és a bajnokság rájátszása a Bukaresti Rapid és a már bajnok FCSB közötti, végeredményt nem befolyásoló mérkőzéssel zárul vasárnap 21 órakor. Az állás:

1. FCSB     9       5       2       2       12–9           49

2. Kv. CFR 10     6       1       3       19–14         46

3. Krajova  10     6       1       3       18–14         44

4. Farul      10     4       2       4       19–20         36

5. Sepsi      10     3       3       4       17–17         34

6. Rapid     9       0       1       8       11–22         29