Európai letartóztatási parancs kiadását kéri a rendőrség Elena Udrea ellen

Európai letartóztatási parancs kiadását kéri a rendőrség Elena Udrea ellen
Nemzetközi körözés elrendelését és európai letartóztatási parancs kiadását kéri a rendőrség a bukaresti törvényszéktől Elena Udrea volt miniszter nevére, aki jelenleg Costa Ricán tartózkodik, miközben a legfelsőbb bíróság hat évnyi börtönbüntetésre ítélte a Bute-gála ügyében.

A kérést a rendőrség kedd este nyújtotta be a törvényszékre, amely várhatóan a szerdai nap folyamán dönt.

A legfelsőbb bíróság kedden hat évnyi szabadságvesztésre ítélte Elena Udreát.

Az eljárás szerint az európai letartóztatási parancs kibocsátása után a Román Rendőrség tájékoztatja a Costa Rica-i hatóságokat a helyzetről, azok pedig őrizetbe vagy előzetes letartóztatásba veszik Udreát, amíg a román igazságügyi minisztérium elvégzi a kiadatáshoz szükséges elintéznivalókat. Ha megtörténik a kiadatás, a volt minisztert rendőri kísérettel hozzák majd haza Costa Ricáról.

A legfelsőbb bíróság döntése jogerős, a testület úgy döntött, fenntartja a Bute-gála ügyében alapfokon meghozott ítéletet. Ugyanebben az ügyben Tudor Breazut három évnyi letöltendő szabadságvesztésre ítélték csúszópénz elfogadásáért, Dragoş Botoroagát két év hat hónapnyi felfüggesztettre, Gheorghe Nastasia volt államtitkárt pedig négy évnyi felfüggesztettre, szintén csúszópénz elfogadásáért.