EURO-2024: Csoboth 101. percben lőtt góljával versenyben maradtak a magyarok

csoboth, labdarúgó, gól
Csoboth Jevin győztes gólt lő – FOTÓ: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
A magyar labdarúgó-válogatott Csoboth Kevin 101. percben szerzett góljával 1–0-ra legyőzte Skóciát vasárnap a németországi Európa-bajnokság utolsó fordulós csoportmérkőzésén Stuttgartban, ezzel a A-csoport négyesében harmadik helyen végezve megőrizte esélyét a nyolcaddöntőbe jutásra.

A küzdelmes találkozón végig a magyarok álltak közelebb a vezetéshez, mert a riválist mindkét félidőben egy-egy alkalommal csak a kapufa mentette meg a góltól. A tízperces hosszabbítás utolsó pillanataiban aztán gyors ellentámadás végén Sallai Roland visszagurított labdájából a csereként beállt Csoboth megszerezte az „életben maradást” jelentő gólt.

A csoportkör végén hatból a négy legjobb harmadik jut tovább, jelenleg a magyarok három ponttal és mínusz hármas gólkülönbséggel állnak.

Az már a kezdés előtt nyilvánvalóvá vált, hogy az egyik legjobb hangulatú csoportmérkőzés lesz a magyar–skót, a drukkerek ugyanis rendkívül barátságosak voltak egymással, együtt ittak és énekeltek. Harminc perccel a kezdő sípszó előtt már szinte mindenki elfoglalta a helyét, a meccs felvezetésekor pedig Gala 1990-es évekbeli slágerére, a Freed from desire című számra egy emberként ugrált és énekelt a közönség. A magyaroknál persze akkor hágott tetőfokára a hangulat, amikor felcsendült a Soho Party elhíresült dala, az Éjjel soha nem érhet véget.

Noha mindkét csapatnak csak a győzelem adhatott reményt a továbbjutásra, mégis elsősorban a biztonság jellemezte a játékot az első percekben, eleinte egyik fél sem vállalt fel kockázatot. Valamelyest ugyan a skótoknál volt többet a labda, de az első gyors magyar ellentámadás végén Bolla Bendegúz távoli próbálkozását az ellenfél kapusa csak kiütni tudta. Többnyire a két büntetőterület közötti mezőnyjátékkal teltek a percek, egyik együttes sem tudott a másik védelmi vonala mögé kerülni sem a széleken, sem középen, így helyzetek mellett lövések sem voltak. Támadásban mindkét fél játékából hiányzott a kreativitás. A mérkőzés élvezhetősége még inkább visszaesett, mert az apró szabálytalanságok miatt töredezetté vált a játék, ebből a magyarok jöttek ki rosszabbul, mert Styles Callum, Orbán Willi és Schäfer András is sárga lapot kapott. A legnagyobb helyzet a 41. percben alakult ki, amikor Szoboszlai Dominik veszélyes helyről végezhetett el szabadrúgást, váratlan ívelése után Orbán tisztán fejelhetett, a labda a keresztlécen csattant, de a gólt nem adták volna meg les miatt. Összességében a skótok hiába birtokolták többet a labdát, még csak gólszerzési kísérletük sem volt.

A folytatásra is maradt a biztonsági türelemjáték, a rivális képtelen volt eljutni a magyar kapuig, de Marco Rossi tanítványai is csak elvétve jutottak lövésig, Sallai Roland kísérletét könnyedén védte a skót kapus. Az ellenfél első próbálkozására 53 percet kellett várni, de Ché Adams lövése csúnyán fölé szállt. Az egyedüliként lendületesnek tűnő Sallai másodjára már életerősebb löketet eresztett meg, azonban Jack Hendry blokkolta a labdát. A találkozón vérfagyasztó pillanatok következtek, mert Szoboszlai beadása után a skót hálóőr mindenkit letarolva ütötte el a labdát, Varga Barnabás pedig nagy fájdalmak közepette szinte mozdulatlanul a földön maradt. A segítség lassan érkezett, a magyar játékosoknak kellett sürgetnie az egészségügyi személyzet tagjait, és a Vargát eltakaró leplet tartó segítőket. Később a hordágyat is jószerivel Szoboszlaiék tolták a pályára.

Hosszú percek ápolása után – Vargát tapsvihar közepette vitték le a pályáról – folytatódhatott csak a játék, amely ezt követően valamelyest felpörgött. Az utolsó negyedórára kezdett kettészakadni a pálya, mert a döntetlen egyik félnek sem volt jó, komoly gólhelyzet azonban így sem alakult ki. Szoboszlai láthatóan fizikális problémával küzdött, mert akkor sem tudott lendületesen megindulni, amikor megnyílt előtte a terület, így pedig a szokottnál jóval kisebb veszélyt jelentettek a magyar támadások. A rendes játékidő végén Schäfer megiramodása okozott izgalmat, Angus Gunn-nak kellett védenie. A tízperces ráadásban elkezdtek rohamozni a magyarok, előbb Szoboszlai tévesztette el nem sokkal a bal alsó sarkot, majd Csoboth Kevin viharzott el a jobb oldalon, de a jobb kapufát találta el. A végére teljesen kettészakadt a pálya, ekkor a csapatok fejvesztve rohamoztak a győztes – és reménybeli továbbjutást érő – gólért, Gulácsi Péternek először ebben a periódusban kellett nagyot védenie. Amikor már úgy tűnt, a nagy rohanásban sem lesz gól, akkor skót szöglet után a meccs legjobbjának választott Sallai jobb oldali előretörése után tökéletesen szolgálta ki Csobothot, aki eldöntötte az összecsapást, és a csoport harmadik helyére lőtte a válogatottat.

A gól után percekig ünnepelt a csapat és a szurkolótábora, ahogy néhány perccel később, a lefújást követően is.

A csoport másik mérkőzésén a házigazda németek döntetlent játszottak a svájciakkal, utóbbiak szereztek vezetést a 28. percben Dan Ndoye révén, Niclas Füllkrug a 92. percben egyenlített.

Az A-csoport végeredménye:

1. Németország    3       2       1       0       8–2   7

2. Svájc      3       1       2       0       5–3   5

3. Magyarország  3       1       0       2       2–5   3

4. Skócia    3       0       1       2       2–7   1

Az első két helyezett továbbjutott, a negyedik biztosan kiesett.

 

MAGYARORSZÁG–SKÓCIA 1–0 (0–0)

Stuttgart, MHP Aréna, 52 ezer néző. Vezette: Facundo Tello (argentin).

Magyarország: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai (75. perc Szalai) – Bolla (87. perc Csoboth Kevin), Styles (61. perc Nagy Á.), Schäfer, Kerkez (87. perc Nagy Zs.) – Szoboszlai, Sallai – Varga (75. perc Ádám). Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Skócia: Gunn – Ralston (83. perc McLean), Hendry, Hanley, McKenna, Robertson (89. perc Morgan) – McGinn (76. perc Armstrong), Gilmour (83. perc Christie), McGregor, McTominay – Adams (76. perc Shankland). Szövetségi kapitány: Steve Clarke.

Gól: Csoboth Kevin – 101. perc.