EURO–2020: kialakult az elődöntő mezőnye a foci Eb-n

EURO–2020: kialakult az elődöntő mezőnye a foci Eb-n
A labdarúgó Európa-bajnokságon a hétvégén lebonyolították a negyeddöntőket, amelynek eredményeként az egyik ágon olasz–spanyol, a másikon dán–angol mérkőzést rendeznek a döntőbe jutásért.

A spanyolok tizenegyespárbajban búcsúztatták Svájcot

Spanyolország 1–1-et követően tizenegyespárbajban jobbnak bizonyult Svájcnál a részben budapesti és bukaresti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság első negyeddöntőjében pénteken Szentpétervárott.

Óriási spanyol mezőnyfölénnyel kezdődött a találkozó, a svájciak a kontrákra építettek, de taktikájukat gyorsan fel kellett adniuk, mert hátrányba kerültek, Breel Embolo pedig sérülés miatt vált ki. Időbe telt, amíg Xherdan Shaqiri irányításával a svájciak magukra találtak, és elsősorban pontrúgásaik után veszélyeztettek, de gól nélkül maradtak a fegyelmezett spanyolokkal szemben.

A szünet után is bátor játékot vállalt fel Svájc, így amíg ellenfelük csak lehetőségekig jutott, előttük már helyzetek is adódtak, a 68. percben pedig Shaqiri találatával – nem érdemtelenül – egyenlítettek. A svájciak a 77. percben emberhátrányba kerültek (Remo Freuler csúszott rá Gerard Moreno bokájára, amiért a vétkest azonnal kiállította a játékvezető) – viszont úgy jutottak el a hosszabbításig, hogy nagyon nem kellett izgulniuk.

Hatalmas spanyol helyzettel vette kezdetét a ráadás – Gerard Moreno hibázott –, majd Yann Sommer bravúrjai tartották életben az egyre inkább elfáradó svájciak reményeit, akik óriási védőmunkát, több blokkolt lövést bemutatva eljutottak a tizenegyespárbajig. Ott viszont négy rúgójuk közül csak egy volt eredményes – Unai Simón kétszer védett –, így a világbajnok franciák kiejtése után búcsúzni kényszerültek.

A találkozón – akárcsak korábban a Wales–Dánia nyolcaddöntőn – a tartalék játékvezető az aradi Ovidiu Alin Haţegan volt.

SPANYOLORSZÁG–SVÁJC 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel: 3–1Szentpétervár, Kresztovszkij Stadion, 24 764 néző. Vezette: Michael Oliver (Anglia).SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Azpilicueta, Laporte, Pau Torres (113. perc Thiago Alcántara), Jordi Alba – Koke (90. + 1. perc Llorente), Busquets, Pedri (119. perc Rodri) – Ferran Torres (91. perc Oyarzabal), Morata (54. perc Gerard Moreno), Sarabia (46. perc Olmo). Szövetségi kapitány: Luis Enrique.SVÁJC: Sommer – Widmer (101. perc Mbabu), Elvedi, Akanji, Rodríguez – Zakaria (101. perc Schär), Freuler – Embolo (23. perc Vargas), Shaqiri (81. perc Sow), Zuber (90. + 2. perc Fassnacht) – Seferovic (82. perc Gavranovic). Szövetségi kapitány: Vladimir Petkovic.Gól: Denis Zakaria – 8. perc, öngól, illetve Xherdan Shaqiri – 68. perc.A 11-eseket értékesítette: Dani Olmo, Gerard Moreno és Mikel Oyarzabal, illetve Mario Gavranovic; kihagyta Sergio Busquets és Rodri, illetve Fabian Schär, Manuel Akanji és Ruben Vargas.Kiállítva: Freuler – 76. perc.A gólok története:8. perc: jobb oldali spanyol szöglet után a labda a tizenhatosig pattogott, ott a bal oldalon helyezkedő Jordi Alba tüzelt igazítás nélkül. A labda a blokkolni szándékozó Denis Zakaria lábáról a svájci kapu jobb oldalába pattant, megtévesztve az így tehetetlen Yann Sommer kapust (1–0).68. perc: Aymeric Laporte tisztázott a spanyol tizenhatosnál, de a közelben helyezkedő társáról, Pau Torresről visszapattant a labda Remo Freuler elé, aki középre passzolt, Xherdan Shaqiri pedig a kapu jobb oldalába lőtt (1–1).

Az olaszok kiejtették a belgákat

Az olasz válogatott 2–1-re legyőzte Belgiumot Münchenben. Roberto Mancini együttese a keddi, londoni elődöntőben a spanyolokkal találkozik a Wembley Stadionban.

Az olasz válogatott 2018 szeptembere óta veretlen, azóta 32 mérkőzéséből 26. alkalommal nyert, ezzel tovább javította saját csúcsát.

A belgáknál Eden Hazard nem tudta vállalni a játékot, a címvédő portugálok elleni nyolcaddöntőben hozzá hasonlóan megsérült Kevin de Bruyne azonban ott volt a kezdőcsapatban, amelyben így is volt egy meglepetés: a Rennes játékosa, Jérémy Doku volt az egyik támadó.

Az olaszoknál az eddig csak egy mérkőzésen kezdő, de minden találkozón szerepet kapott Federico Chiesa váltotta a kezdő tizenegyben Domenico Berardit.

Aktívabban kezdett a belga csapat, de az olaszok még az első negyedórában lesgólig jutottak. A 22. percben De Bruyne lövésénél Gianluigi Donnarummának kellett hatalmasat védenie, az olasz válogatott enyhe labdabirtoklási fölénye azonban az első, kaput eltaláló lövésével góllá érett. Roberto Mancini együttese továbbra is irányított és megduplázta előnyét, a belgák azonban gyakorlatilag a semmiből még a szünet előtt szépítettek.

A fordulás után is az olaszoknál volt többet a labda, de az első veszélyes helyzetre a 60. percig kellett várni: egy mintaszerű belga támadás végén De Bruyne keresztezését Romelu Lukaku nem tudta belőni, Leonardo Spinazzolát találta combon a kapu torkában. A csapatok többször is könnyedén játszották át a rivális középpályáját, emiatt lüktető volt a játék, és egyre többször alakult ki gólhelyzet mindkét oldalon. Az utolsó negyedórában inkább a sérülések és a cserék játszották a főszerepet, újabb gól pedig már nem esett.

OLASZORSZÁG–BELGIUM 2–1 (2–1)München, Allianz Aréna, 12 984 néző. Vezette: Szlavko Vincsics (Szlovénia).OLASZORSZÁG: Donnarumma – Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola (79. perc Emerson) – Barella, Jorginho, Verratti (74. perc Cristante) – Chiesa (91. perc Tolói), Immobile (74. perc Belotti), Insigne (79. perc Berardi). Szövetségi kapitány: Roberto Mancini.BELGIUM: Courtois – Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen – Meunier (69. perc Chadli; 74. perc Praet), Tielemans (69. perc Mertens), Witsel, T. Hazard – De Bruyne, Lukaku, Doku. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez (Spanyolország).Gól: Nicoló Barella – 31. és Lorenzo Insigne – 44. perc, illetve Romelu Lukaku – 45. + 2 perc, 11 m.A gólok története:31. perc: a belgák eladott labdáját Marco Verratti passzolta be a tizenhatoson belülre, amit Nicoló Barella három védő között megtartott, majd tíz méterről, jobbról félmagasan a hosszú sarokba lőtt (1–0).44. perc: Lorenzo Insigne a belga térfél közepén kicselezte Youri Tielemanst, és mivel a védők behátráltak, balról, 20 méterről kilőtte a hosszú felső sarkot (2–0).45. + 2. perc: a bal oldalon meglóduló Jérémy Dokut Giovanni Di Lorenzo teljesen fölöslegesen fellökte a tizenhatos oldalvonalán, az alapvonalhoz közel, a megítélt büntetőt Lukaku a jobbra ugró Gianluigi Donnarumma helyére lőtte (2–1).

A dánok nyerték a meglepetéscsapatok negyeddöntőjét

A társházigazda dán válogatott 2–1-re legyőzte a cseh csapatot az első szombati negyeddöntőben.

Az elmúlt két mérkőzésükön nyolc gólig jutó dánok egy szöglet után már az ötödik percben megszerezték a vezetést, majd ezt követően is veszélyes helyzeteket alakítottak ki. A csehek az első húsz perc letelte után kezdtek bátrabban támadni, pontrúgásokból és lövésekből is veszélyeztettek, de Kasper Schmeichelnek a szünetig mindössze egyszer kellett nagyot védenie. Eközben a dán válogatott elsősorban a sikeres kontráiban bízott, egy ilyen végén pedig még a fordulás előtt ismét mattolták Tomas Vaclikot.

A második játékrészt nagy lendülettel kezdték a csehek, Schmeichelnek az első percben kettőt kellett védenie, nem sokkal később azonban már ő is tehetetlen volt. A gyors szépítő gól után újfent kiegyenlítetté vált az összecsapás, mindkét együttes előtt adódtak kisebb-nagyobb lehetőségek, de újabb gól már nem született, így az 1992-ben Európa-bajnok dánok örülhettek a továbbjutásnak.

DÁNIA–CSEHORSZÁG 2–1 (2–0)Baku, Olimpiai Stadion, 16 306 néző. Vezette: Björn Kuipers (Hollandia).DÁNIA: Schmeichel – Christensen (81. perc Andersen), Kjaer, Vestergaard – Stryger (70. perc Wass), Höjbjerg, Delaney (81. perc Jensen), Maehle – Damsgaard (59. perc Nörgaard), Dolberg (59. perc Poulsen), Braithwaite. Szövetségi kapitány: Kasper Hjulmand.CSEHORSZÁG: Vaclik – Coufal, Celustka (65. perc Brabec), Kalas, Boril – Holes (46. perc Jankton), Soucek – Masopust (46. perc Krmencik), Barak, Sevcik (80. perc Darida, 80.) – Schick (79. perc Vydra). Szövetségi kapitány: Jaroslav Silhavy.Gól: Thomas Delaney – 5. és Kasper Dolberg – 42. perc, illetve Patrik Schick – 49. perc.A gólok története:5. perc: jobb oldali szöglet egyedül találta Thomas Delaneyt a büntetőpont közelében, a középpályás földre fejelt labdája a kapu jobb oldalába pattant (1–0).42. perc: Joakim Maehle kapott nagyszerű indítást a bal oldalon, jobb külsővel centerezett, Kasper Dolberg pedig egyből a kapuba lőtte a tökéletesen érkező beadást (2–0).49. perc: Vladimir Coufal 30 méterről középre lőtt labdájába Patrik Schick tette bele a lábát, Kasper Schmeichel pedig nem tudta védeni a kapu jobb oldalába szálló játékszert (2–1).

Utolsóként Anglia jutott elődöntőbe

Az angol válogatott 4–0-ra kiütötte az ukrán csapatot szombaton az utolsó, római negyeddöntőjében.

A háromoroszlános gárda már a negyedik percben vezetéshez jutott Harry Kane találatával, majd a második félidőben 18 perc alatt három fejesgólt szerzett Harry Maguire, Kane és a csereként beállt Jordan Henderson révén. A szigetországi együttes sorozatban hetedik meccsén nem kapott gólt, továbbá immár 11 találkozó óta veretlen.

Az angolok a szerdai elődöntőben a dánokat fogadják a Londonban.

Az esélyesebb angol válogatott jószerivel az első végigvitt akciójából gólt szerzett. A korai vezetés birtokában bár többet birtokolta a labdát a szigetországi csapat, de nem volt kezdeményező, az ukránok pedig nem találtak fogást az angolok remekül záró védelmén, így a kapuk nem forogtak veszélyben. A játékrész derekától az angoloknak „félgőzzel” is volt néhány veszélyes akciójuk, az ellenfél csak a szünet előtti utolsó öt percben bátorodott fel valamelyest.

A folytatás két gyors angol góllal kezdődött, amely tulajdonképpen el is döntötte a továbbjutást. A hitehagyott ukránok innentől egyáltalán nem tudták megnehezíteni az angolok dolgát, akik ráadásul egy újabb, immár a harmadik fejes góllal még magabiztosabbá tették az előnyüket. Anglia összességében könnyedén és megérdemelten jutott a hazai elődöntőbe a fáradt csapat benyomását keltő ukránok ellen.

ANGLIA–UKRAJNA 4–0 (1–0)Róma, 11 880 néző. Vezette: Felix Brych (Németország).ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw (65. perc Trippier) – Phillips (65. perc Belligham), Rice (57. perc Henderson) – Sancho, Mount, Sterling (65. perc Rashford) – Kane (73. perc Calvert-Lewin). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate.UKRAJNA: Buscsan – Zabarnyi, Krivcov (35. perc Cigankov), Matvijenko – Karavajev, Szidorcsuk (64. perc Makarenko), Saparenko, Zincsenko, Mikolenko – Jarmolenko, Jaremcsuk. Szövetségi kapitány: Andrij Sevcsenko.Gól: Harry Kane 2 – 4. és 50., Harry Maguire – 46., valamint Jordan Henderson – 63. perc.A gólok története:4. perc: Raheem Sterling ugratta ki a két ukrán védő között kilépő Harry Kane-t, aki a kapujából kifutó Herohij Buscsant megelőzve elrúgta mellette a labdát (1–0).46. perc: Luke Shaw ívelt középre bal oldali szabadrúgásból, majd Harry Maguire 5 méterről a jobb sarokba fejelt (2–0).50. perc: Shaw futott el a bal oldalon, a beadását Kane 6 méterről a kapus lábai között fejelte a hálóba (3–0).63. perc: Mason Mount jobb oldali szögletét követően Jordan Henderson a jobb alsó sarokba fejelt (4–0).

A LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG TOVÁBBI PROGRAMJA

Elődöntő:Július 6., kedd: Olaszország–Spanyolország, London, 22.00 óra.Július 7., szerda: Anglia–Dánia, London, 22.00 óra.Döntő:Július 11., vasárnap, London, Wembley Stadion: az 1. elődöntő győztese–a 2. elődöntő győztese, 22.00 óra.A mérkőzéseket élőben közvetíti az m4sport és a Pro tv.