Ételmérgezés több idősotthonban

A kendilónai idősotthonban észlelt ételmérgezés miatt a Megyei Közegészségügyi Igazgatóság és az Állategészségügyi Igazgatóság több ellenőrzést is végzett ebben a hónapban.

A laboratóriumi vizsgálatok során megállapítták, hogy az intézményekben nem tartották be a higiéniai szabályokat, ezért a Kolozs Megyei Szociális- és Gyerekvédelmi Igazgatóságot (DGASPC) 10 ezer lejre büntették, és a kendilónai idősotthon étkezdéjének működését ideiglenesen felfüggesztették; az ott dolgozó személyzetet kivizsgálják. A kendilónai idősotthonban 89 személy él, akik most azért kerültek veszélybe, mert az intézmény nem végeztette el azokat a befektetéseket, amelyek minimális higiéniai feltételek betartásához lettek volna szükségesek. A most kialakult helyzet az utóbbi évek hiányos és nem megfelelő menedzsmentje miatt következhetett be. Ilyen körülmények között érthetetlen, hogy az idősotthon igazgatója miért tiltotta meg az intézmény alkalmazottai által a szakhatóságok javaslatára elkezdett fertőtlenítési és takarítási tevékenységet. A Kolozs Megyei Tanács felszólította a DGASPC vezetőségét arra, hogy hajtsa végre a szakhatóságok által kért intézkedéseket. Az idősotthonban élő 89 személy és az alkalmazottak egészségének veszélyeztetése, az étkezde bezáratása miatti étkeztetési költségek növekedése, és a megyei költségvetésből fedezendő büntetés miatt a Kolozs Megyei Tanács bűnvádi panasz megfogalmazására készül.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Egy 44-tagú magyarországi turistacsoport, egy idegenvezető és két buszsofőr került kórházba Romániában ételmérgezési tünetekkel, miután herkulesfürdői szálláshelyükön ettek – közölte kedden az Adevarul hírportál.
Közhír