Érvénytelenítette a Szilágy Megyei Törvényszék a zsibói Wesselényi-kastély eladását (FRISSÍTVE)

Érvénytelenítette a Szilágy Megyei Törvényszék a zsibói Wesselényi-kastély eladását (FRISSÍTVE)

Kedden kimondott első fokú ítéletében a Szilágy Megyei Törvényszék érvénytelenítette a zsibói Wesselényi-kastély eladási szerződését.

A kastélyt az örökös, Janicskó András csaknem tíz évig árulta, majd 2021 áprilisában adta el a kolozsvári Micro Vision Kft.-nek, mely azonnal túl is adott az ingatlanon, így a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány portfóliójába tartozó Manevi Zrt. tulajdonába került.

Az adásvételt a Szilágy Megyei Tanács támadta meg, mely úgy vélte: az adásvétellel megfosztották a törvény által biztosított, és az eladó felé jelzett elővásárlási jogától. Az örökös viszont úgy tekintette, hogy az önkormányzat kifutott a határidőből az elővásárlási joga érvényesítésével.

A romániai törvények elővásárlási jogot biztosítanak a kulturális minisztériumnak, a Szilágy Megyei Tanácsnak és a Zsibói Polgármesteri Hivatalnak. Miután a kulturális tárca 2021. márciusban lemondott az elővásárlási jogáról, a Szilágy megyei önkormányzat jelezte, hogy megvásárolná az épületet. A tanács 2021 április 28-i ülésén határozott az adásvételi tárgyalások elkezdéséről, tárgyalóbizottságot nevezett ki, és pénzt is elkülönített a költségvetésében az üzletre. Csak később szembesült azzal, hogy a történelmi jelentőségű ingatlan már egy bő héttel korábban gazdát cserélt.

A barokk és klasszicista stílus ötvözésével, 1779 és 1796 között felépített kétszintes kastély hasznos területe 2200 négyzetméter. A tízhektáros kastélykertből 1,3 hektárt szolgáltattak vissza az örökösnek, a fennmaradó részen botanikus kert működik.

A kastély államosítás előtti utolsó tulajdonosa Teleki Artúrné Wesselényi Ilona volt. Az ő leszármazottja, a Szilágysomlyón élő Janicskó (született Teleki) Éva 17 éven át pereskedett az örökség visszaszerzéséért. 1997-ben az állam az épületért csekély összegű kártérítést fizetett, amelyet a család visszafizetett az államnak, amikor a törvények módosítása nyomán a természetbeni visszaszolgáltatásra is lehetőség nyílott. A restitúcióról végül 2012 tavaszán hozott jogerős ítéletet a bíróság.

A zsibói Wesselényi-kastély az államosítás után iskolaként, majd pionírok (úttörők) házaként működött. Az 1989-es romániai rendszerváltás után is a gyermekek számára szabadidős foglalkozásokat szervező intézmény, illetve a kastélyparkban kialakított botanikus kert irodái működtek benne.