Éremeső után biztató a jövő a kolozsváriaknak

Éremeső után biztató a jövő a kolozsváriaknak
Rendkívül eredményes hétvégét zárt a Kolozsvári Universitatea Sportklub úszói Bákóban a múlt vasárnap zárult az országos bajnokságon, a 13 résztvevőből öten szereztek érmet, összesen 26-szor álltak a dobogóra. Az éremkovácsok közül Laura Sachelarie edző, továbbá Ana Iulia Dascăl, George Raţiu és Carina Macovei (a képen balról jobbra) számolt be a sajtónak a sikerekről.

Sachelariu, aki a 2000-es Sydney városban rendezett olimpián még a brăilai úszóközpont képviselőjeként kiváló teljesítményeket jegyzett tanítványaival (Diana Mocanu, Camelia Potec és Beatrice Câşlaru), elmondta, hogy október óta érkezett Kolozsvárra, és jelenlegi tanítványaival is ötkarikás kirobbanásra készül. Jelenleg Ana Dascălt és George Raţiut készíti fel, s rendkívül sajnálja, hogy harmadik tanítványa, Korponay Kata betegség miatt nem vehetett részt az ob-n. Egyébként az idei első nagyversenyen rendkívül elégedett az elért eredményekkel, főleg azzal, hogy junior és ifi korosztályos úszói a felnőttek között is kiválóan teljesítettek.

Az idei tervekről szólva az edzőnő elmondta, hogy május 8. és 22. között Izvorani-ban készülnek, ezt követi Románia nemzetközi versenye a fővárosi Dinamó medencéjében, előtte még Raţiura és Korponayra a korosztályos Balkán-bajnokság is vár Szófiában. Júniusban Európa-bajnokság lesz Izraelben, Natanya városában mindhármuk számára nagy megpróbáltatás vár: javarészt náluk idősebb versenyzők ellen szállnak majd medencébe. Geroge és Kata július második felében várhatóan Írország fővárosában, Dublinban. Ana Dascăl a győri ifjúsági olimpiai fesztiválon versenyez majd, a juiorok miniolimpiáján két évvel ezelőtt is rész vett, most pedig az akkor az 50 m-es gyorsúszásban elért hetedik helynél többet várnak el tőle.

„Ezek a gyerekek hősök, mindennap 5-kor kelnek, 6-kor már edzenek, 8-tól az iskolában teljesítenek, utána meg délután 15 és 17 óra között ismét az uszoda várja őket. A hétvégén is edzenek, átlagban hetente 80 km-t is leúsznak. Egy esztendő alatt pedig két hét téli és két-három hét nyári vakációt leszámítva végig dolgoznak. Remélem, hogy kapunk támogatást, jelenleg másodedzőm sincs.” Sachelarie köszönetet mondott a nagybányai állategészségügyi cégnek, amely támogatása nélkül nem jöhetett volna Kolozsvárra, s reméli, hogy lesznek olyan emberek, akik fantáziát látnak az úszó szakosztály támogatásában.

Ana Dascăl és George Raţiu is elégedett volt a bákói teljesítménnyel, utóbbi maga is meglepődött a jó eredményen, előbbi pedig annak örült, hogy szinte mindenhol javítani tudott az időeredményein is.

Carina Macavei kiemelte személyi edzőjének, Soit Philgasnak a hozzájárulását eredményei fejlődésében. Az úszólány a budapesti vizes világbajnokságra készül, tavaly már egy szlovén versenyen megúszta 200 m háton a B szintidőt, idén pedig bizonyítani akarja, hogy ismét el tudja érni ezt.

Végül pedig összegezzük az Universitatea Sportklub bákói eredményeit:

Ana Dascăl: 13 aranyérem (1. hely 50 m háton ifi és junior, 100 m, 200 m és 400 gyorson felnőtt/ifi/junior, továbbá 200 m háton ifi/junior versenyen; 3. hely 50 m háton és 200 m háton a felnőtteknél).Carina Macavei: 3 aranyérem (50, 100 és 200 m háton).George Raţiu: 3 aranyérem (50 m pillangó felnőtt/ifi versenyen és 50 m gyorson az ifiknél); ezüstérem (100 m gyors, ifik) és két bronz (100 m pillangón az ifiknél és 50 m gyorson a felnőtteknél).

Fabian Jujescu: 2. hely a junioroknál 200 m gyorson.Liviu Tufaru: 3. hely a felnőttek 50 m-es mellúszás versenyén.A legjobb teljesítményért járó kupaversenyen Ana Dascăl mindhárom korcsoportban első lett, Carina Macavei a második a felnőtteknél és George Raţiu harmadik az ifiknél.