Épülhet a bölcsőde Kisbácsban és Bonchidán

Épülhet a bölcsőde Kisbácsban és Bonchidán
Csütörtökön 142 bölcsőde megépítésére hagyta jóvá a finanszírozást a fejlesztési minisztérium, ezekből 52 városon és 90 községekben épül.

A múlt évben jóváhagyott, municípiumokban építendő 138 bölcsődével együtt így összesen 280 új bölcsőde épülhet országszerte – jelentette be bukaresti sajtótájékoztatóján Cseke Attila fejlesztési miniszter. A korszerű és környezetbarát bölcsődék összesen 15 520 gyermeket tudnak befogadni – jelenleg a Romániában működő 395 állami bölcsődében 22 296 gyermeknek van hely. „Amennyiben az önkormányzatok élnek a finanszírozási lehetőséggel, és minden bölcsőde felépül, jelentős haladást tudunk felmutatni ezen a területen” – mutatott rá az RMDSZ-es miniszter.A minisztérium honlapja szerint Kolozs megyében Kisbácsban és Bonchidán épülne új bölcsőde.Cseke Attila elmondta: azokat a községi bölcsődeépítési kéréseket hagyták jóvá, ahol a településen legalább ötezren élnek, vagy legkevesebb 100 gyermek született az elmúlt három évben. „Oda építünk bölcsődét, ahol valóban szükség van rá, például a nagyvárosok melletti községekben, ahova a városban dolgozó fiatal családok költöznek ki, így a lakhelyükhöz minél közelebb lévő bölcsődébe járhatnak a gyerekeik” – hangsúlyozta.

A korábban jóváhagyott bölcsődékről a szaktárcavezető elmondta: 60-ra közbeszerzési eljárást írtak ki, vagy írnak ki hamarosan, négy bölcsőde esetében pedig már elemzik a beérkezett építői ajánlatokat, így jó esetben ahogy az időjárás is megengedi, elkezdődhet az első új bölcsőde megépítése. „Közeledik az a pillanat, amelyért több mint egy éve dolgozom: az első új bölcsőde alapkövének letétele. Hamarosan már nemcsak papíron lesz új bölcsődénk, hanem meg is építjük azokat” – hangsúlyozta Cseke Attila.

Mint ismeretes, a kormány a fejlesztési minisztérium javaslatára különített el az állami költségvetésből pénzügyi erőforrásokat a bölcsődeépítésre, továbbá a Helyreállítási Alap 230 millió eurót ír elő erre a célra. „A cél az, hogy minden rendelkezésre álló erőforrást felhasználjunk, és egy eurót se küldjünk vissza Brüsszelnek” – taglalta Cseke Attila.

A ma jóváhagyott kérések esetében az önkormányzatok a következő 60 napban küldhetik a dokumentáció kiegészítését, a minisztérium pedig várja a további bölcsődeépítési kéréseket. Az építkezési költségeket 100%-ban a minisztérium fedezi, a szükséges iratcsomót pedig egyszerű összeállítani, a minisztérium honlapján minden releváns információ megtalálható – zárta tájékoztatóját a miniszter.